На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

НСлС за главния прокурор: Това е атентат и опит за убийство!

Публикувано преди 12 месеца  |  България

Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров заяви, че от данните, с които разполагат, взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е атентат и опит за убийство.

Пред БНТ той беше категоричен, че за да се стигне дотук със сигурност има пропуски на службите.

Според него, взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване.

„Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии“, поясни Тодоров.

По думите му данни от разследването няма да бъдат изнасяни – това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Заместник-директорът на Националната следствена служба смята, че взривът е бил професионално изпълнен, защото е задействан точно тогава, когато минава автомобилът, с който се е придвижвал главният прокурор.

„Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време, с няколко участници“, посочи следователят.

„Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и… За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места“, твърди Тодоров.

Според него, ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес ще е трябвало ВСС да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на нов главен прокурор.

„Днес ще се извърши повторен оглед на местопроизшествието, ще се направят експертизи и нов оглед на автомобила“, добави той.

Ясен Тодоров нито потвърди, нито отрече информацията, че и по друг маршрут, където е трябвало да мине обвинител №1, е намерено взривно устройство.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО