Прецедент: Китай гласува срещу Русия в ООН

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Общото събрание на ООН прие резолюция за „Сътрудничество между ООН и Съвета на Европа“ със 122 гласа, включително този на Китай. Няколко други „приятелски настроени към Русия“ държави, като Казахстан, Армения, Индия и Бразилия, също гласуваха „за“.

По-специално документът се позовава на „безпрецедентните предизвикателства“, пред които е изправена Европа след руската агресия срещу Украйна и преди това срещу Грузия, и призовава за „компенсация“ на щетите, понесени от жертвите на агресията на Москва.

„5 добре известни правозащитници, включително Русия, Беларус, Никарагуа, Сирия и Северна Корея, гласуваха против резолюцията“, каза иронично украинският представител в ООН Серхий Кислица.

В същото време, според руската служба на Радио Свобода, войната на Русия срещу Украйна не е основната тема на резолюцията, така че остава неясно дали гласуването на Китай означава промяна в позицията на Пекин по отношение на войната на Русия срещу Украйна, предаде Yahoo News.

Според говорител на китайското министерство на външните работи Украйна е поискала разговори по темата. Китай планира да изпрати правителствен пратеник, за да задълбочи комуникацията около политическото уреждане на руската война, която Пекин нарича „украинската криза“. Зеленски назначи бившия министър на стратегическата промишленост Павло Рябикин за нов посланик на Украйна в Китай.

На 24 февруари Китай публикува документ, в който очертава позицията си относно „уреждането“ на войната на Русия срещу Украйна, включително призив за прекратяване на огъня и преговори, но не и изтегляне на руските войски. Украйна е категорична, че войната не може да приключи, ако Русия не е изтеглила всички свои войски от окупираните земи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО