Украйна иска бързо да влезе в НАТО. САЩ и Германия обаче не искат да поемат такъв ангажимент

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Възможно е Украйна да остане разочарована въпреки надеждите си за установяване на по-ясен път към членство в НАТО според информация на ДПА, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че някои членове на западния военен съюз, сред които САЩ и Германия, наскоро са дали да се разбере в свои коментари, направени при закрити врата, че не искат да поемат никакви ангажименти, които да значително биха надхвърлили неособено добре дефинираните ангажименти от декларацията на НАТО от 2008 година.

По онова време тогавашните държавни и правителствени ръководители на страните от алианса се споразумяха, че Украйна и Грузия трябва да се присъединят. Конкретен график или пътна карта обаче не бяха изготвени.

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро призова НАТО да разчисти пътя за приемането на страната му в алианса на следващата си среща на върха през юли, като заяви, че тя трябва да получи „напълно заслужена покана“. Украинските войници допринасят повече от всички останали за евроатлантическата сигурност, изтъкна той.

По думите на дипломати обаче противниците на конкретен план за членство твърдят, че тази цел не е реалистична в момента и може да отклони вниманието от много по-важната и непосредствена военна подкрепа за Украйна, докато страната се защитава от пълномащабната руска инвазия.

Освен това се смята, че съществува риск едно ново разширяване на НАТО да даде на Русия аргументи за по-агресивни военни действия.

По повод посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев преди две седмици Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви, че присъединяването на Украйна към НАТО би било „сериозна, значителна опасност за нашата страна“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО