Обмен на добри практики по НП „Иновации в действие“ в Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово

Публикувано преди 12 месеца  |  Образование

Като иновативно училище от 2020 година ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово е домакин за трета поредна година на дейности по Национална програма „Иновации в действие“, които се реализираха от 24 до 27 април 2023 г., в партньорство на три училища от различни краища на България: НПТГ „Шандор Петьофи“ – гр. Разград, ПГКМКС „Aк. Благовест Сендов“ – гр. Варна и  ПГСС „Сергей Румянцев“ – гр. Луковит. В иновативните дейности участваха 46 ученици от X клас (от две паралелки), обучавани в 4 групи, с ръководител ст. учител Галина Кънева.

На 24 април, непосредствено след посрещането и настаняването им в хотел, гостите посетиха Етнографски музей – Елхово и Къща музей „Велко Кънев“. В следобеда  те се срещнаха с ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“, които изиграха сценка за персоналния компютър, подготвена от учителя по БЕЛ Сани Иванова. По-късно участваха в изнесено занятие – „Представяне на проекти  по ИТ за НОИТ“. Спечелилите 2-ро място в Националната олимпиада по ИТ – деветокласниците Диан Гинчев и Димитър Маджаров, заедно със своите съученици Николай Генушев и Георги Иванов демонстрираха пред гостите иновационните си проекти. Всяко училище получи символичен подарък – количка, създадена от 3D-принтера. Срещата между партньорите продължи с музикална програма.

На следващия ден гостуващите бяха запознати с профилите на училището, разгледаха материалната база и посетиха някои от учебните кабинети. Те присъстваха в STEM кабинета и на иновативен урок по предприемачество с 9б клас и преподавателя им Миглена Арабаджиева на тема: „Как работят банките. Централна банка “. Младите предприемачи се запознаха с функциите на централната банка и търговските банки, коментираха се и специфични понятия, касаещи банковата сфера. Учениците – домакини и гости, бяха силно впечатлени от споделения пред тях опит на мениджъра на банка ДСК клон Елхово Снежана Павлова, както и на Галина Брайкова – кредитен инспектор в ОББ клон Елхово и родител на ученик от класа. Интересен момент от урока бяха игрите с платформата wordwall: Анаграма, Дебитни и кредитни карти – сортиране.

В по-късните учебни часове представителите на партньорските училища, в STEM-кабинета активно участваха в урока по ИТ в 10а клас със ст. учител Галина Кънева на тема: „Програмиране на мобилни приложения – И ние можем!“. Учебното съдържание включва теми, предвидени в  НП „Иновативно училище“ за факултативно изучаване. Десетокласниците представиха различни проекти, които демонстрираха на телефоните си. На събитието присъства и Петя Деновска – старши експерт по математика в РУО – Ямбол,

Изнесеното занятие в следобедните часове – посещение на тракийската гробница  в с. Мезек, област Хасково, беше придружено с кратка дискусия по впечатления от видяното.

Програмата на дейностите по НП „Иновации в действие“ включваше и състезание по „Компютърен машинопис“, превърнало се вече в традиция, с възможност да участват ученици от 9 до 12 клас, както и ученици от партньорските училища. Надпреварата се проведе в кабинета по информатика и ИТ. Председател на журито беше Георги Иванов 12а клас, с членове: Грета Делигрозева и Невена Драгнева от 11а клас. Участваха 17 ученици. Първата награда грабна Християн Димитров от 9 клас на ПГКМКС „Ак. Благовест Сендов“ – гр. Варна. Второ място, с една точка разлика, беше присъдено на Мартин Гидиков от 10а клас, представител на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово. Третата награда отиде при Иван Костов  от ПГ „Свети Климент Охридски“. Специална награда получи Алиа Елизабет Есби от 10а клас на ПГ „Свети Климент Охридски“ – гр. Елхово . Всички участници получиха грамоти и химикали.

В късния следобед в читалище „Развитие 1893 – гр. Елхово“ се проведе поредната заключителна публична изява на групата по интереси в гимназията „Дигитален свят“ на поредния „Урок по родолюбие“ с ръководител Добринка Костова. Изнесеното занятие на тема: „Интересно, но неизвестно за Елховско и елховчани”, фокусира вниманието и на гостите с мултимедийна презентация, съдържаща любопитни исторически факти за събития и личности, свързани с елховския край. От сцената участниците в групата по интереси добавиха свои коментари към предоставения снимковия материал. На финала на изявата двама от гостуващите ученици от Професионалната гимназия – Варна отправиха гайдарски поздрав за домакините от елховското иновативно училище. Вълнуващото събитие завърши с всеобщо кръшно хоро във фоайето на читалището.

Преди раздялата, на 27 април, представителите на училищата партньори имаха възможност да споделят впечатленията си от проведените иновационни дейности, провеждайки дискусия в учителската стая на ПГ „Св. Климент Охридски“ на тема: „Какво научих от споделения опит? Какво ще приложа и аз?“. Обсъдени бяха иновативните подходи и рефлексия с учителите и учениците от гостуващите училища. Йовка Драгоева, директор на ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово, изрази задоволство от обмяната на иновации в образованието като възможност за изграждане на модерни учебни заведения. Тя подчерта, че в такива училища учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, да развият креативното си мислене, както и да придобият различни компетентности чрез иновативни образователни технологии, методи на преподаване и нови учебни стратегии. В това се убедиха и колегите от Варна, Луковит и Разград.

На изпроводяк гостите от трите гимназии изразиха адмирациите си за качеството на наблюдаваните уроци и дейности, за отличната образователна среда в училището, както и за оказаното топло гостоприемство. Техните думи оставиха удовлетворение и мил спомен завинаги в сърцата на елховските им колеги.

Интерактивният формат на тазгодишните реализирани дейности по НП „Иновации в действие“, ангажираното участие на домакини и гости положиха началото на поредното полезно професионално сътрудничество и приятелство.

Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово е с амбицията да продължи обмена на добри практики по тази Национална програма и през следващата учебна година.


Статията е публикувана на 3 май 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА