Грозев е подал жалба срещу заповедта за арест, издадена от Русия

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Българският журналист Христо Грозев, работещ за изданието „Белингкат“, е подал жалба срещу задочната си заповед за арест за организиране на незаконно преминаване на границата на Русия, съобщи ТАСС, като цитира информация от московския районен съд в Лефортово, предаде БТА.

Както Грозев, така и „Белингкат“ са включени в списъка на руското министерство на правосъдието на „чуждестранните агенти“. Жалбата срещу постановената от съда мярка за неотклонение ще се разглежда в Московски градски съд. Датата на заседанието още не е определена.

На 21 април съдът в Лефортово постанови задочен арест на Грозев по обвинение в организиране на незаконно преминаване на руската граница. Според руските органи на реда той е организирал бягството извън страната на Роман Доброхотов, редактор на „Инсайдър“. Както изданието, така и Доброхотов са признати в Русия за „чуждестранни агенти“. В края на юли ФСС заяви, че Грозев е съпричастен в опит за кражба на бойни самолети Су-24, Су-34 и Ту-22 М3, организирана от Службата за сигурност на Украйна, припомня ТАСС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО