Великобритания с нови закони срещу протестите преди коронацията

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Министърът на сигурността на Обединеното кралство Том Тугендхат защити нови закони, готвени за протестиращите при коронацията на Чарлз III за крал на Великобритания, това съобщи The Guardian.

Новите мерки, които включват присъда от 12 месеца затвор за протестиращи, които блокират пътища, и присъда от шест месеца лишаване от свобода или неограничена глоба. Полицията също така ще може да спира и претърсва протестиращи, за които подозира, че се стремят да предизвикат „размирици“, предаде „Фокус“.

Изпратени са официални предупредителни писма до антимонархисти, които планират да организират мирни протести по време на коронацията, но министърът е подчертал, че хората все пак ще имат „свободата да протестират“.

„Коронацията е шанс за Обединеното кралство да демонстрира нашата свобода и демокрация, това е, което прави това споразумение за сигурност“, заяви Тугендхат в програмата на BBC Radio 4.

„Овластяването на хората да се събират, свободно, открито и демонстрирането на сигурност може да бъде освободител, а не както в авторитарните държави, където е контрол.“

Той е заявил, че антимонархистите все пак ще „имат свободата да протестират, но няма да имат свободата да пречат на другите. Това е мястото, където правим разликата“.

„Ние не мислим само за собствената си сигурност, но и за сигурността на държавните глави и имаме работа с протестни групи, които нямат нищо общо с Обединеното кралство, а имат общо с чуждестранни лидери, посещаващи Обединеното кралство“, заяви той.

На въпрос дали полицията е имала достатъчно време да обработи и усвои новите закони, които ще прилагат тази седмица, Тугендхат е заявил: „Ние приехме законите, за да дадем на полицията правомощия, които те искаха от месеци. Това не е свързано с коронацията, но видяхме, че естеството на протеста става много по-разрушително и натрапчиво.“

Хиляди офицери се привличат от цялото Обединено кралство за церемониалното събитие в операция по сигурността, наречена Operation Golden Orb. Стотици полицаи ще бъдат наредени по пътя към Уестминстърското абатство, докато цивилни полицаи ще бъдат сред тълпите, а снайперисти ще бъдат разположени по покривите.

Тугендхат заяви, че е „много горд“ от това как полицията е реагирала „много подходящо и бързо“ на мъж, който хвърляше „патрони за пушка“ на територията на Бъкингамския дворец във вторник вечер.

Мъжът е арестуван и задържан около 19 часа, след като се приближил до портите на двореца и хвърлил множество предмети, съобщиха от лондонската полиция. Той е задържан по подозрение за притежание на нападателно оръжие, след като е бил обискиран и е намерен нож в него, но той не е носел пистолет.

Реагирайки на инцидента пред двореца, Тугендхат заяви пред Sky News: „Много се радвам да видя, че полицията реагира невероятно бързо, невероятно професионално на инцидента снощи. В никакъв случай не сме самодоволни и съм много горд от реакцията на полицията.“

Полицията не смята, че става дума за терористичен инцидент и психичното здраве на заподозрения се проучва. Смята се, че арестуваният мъж е действал сам и това се третира като изолиран инцидент.

Министърът е отказал да даде информация колко ще струва операцията по сигурността около коронацията, след като е било докладвано, че планът ще струва на данъкоплатеца около £ 100 милиона (222.45 милиона лева). „Това не е цифра, която разпознавам“, е заявил той.

„Много е трудно да извадя това като отделна цифра, поради простата причина, че сме положили огромно количество усилия за голям инцидент като този в различни части на страната – защото има хора, които се събират по улиците, има хора, които се събират в цялата страна, защото това е момент на национално празненство.“

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО