Васко Василев спечели голямата награда на кмета на район „Изгрев“ към Столична община

Публикувано преди 11 месеца  |  Общество

Жури от Съюзa на българските художници номинира седем платна, едно от които – “Дъжд” на Васко Василев, което спечели голямата награда на кмета на район „Изгрев“ към Столична община – д-р Делян Георгиев.

Другите номинирани са Долорес Дилова с картината „Жълтата къща“, Венелин Пенчев за платното „Иракли“, Каля Зографова с „Цветето“, Валентина Димитрова с „Морски пейзаж“, Григори Григоров „Из австрийските Алпи“, Иван Кънев със „Зима в Златоград“. Всички те получиха плакети.

28-та традиционна изложба на художниците от “Изгрев” предизвика огромен интерес – тази година участниците в нея са 44-ма. Най-възрастният е Генчо Симеонов, който е на 92 г., но не спира да твори.

Културното събитие бе открито снощи и е под надслова „Творческият дух на Изгрев“, а картините могат да се видят до 30 май в „Интерпред“. Входът е свободен.

Васил Василев e роден в град Елхово. Той е уникален български художник с изключително интересен творчески натюрел и многообхватни търсения в сферата на пластичните изкуства.

Известен е и като един от най-успешните модни дизайнери през 80 – те и 90 – те години на миналия век. 15 години, Василев е главен моден дизайнер в най-силните за ЦНСМ „Яница“, Елхово години.

През 1984 година, пръв у нас, в тогавашното ЦНСМ „Невен“, създава ярки младежки модели в спортен дух. Първата иновативна колекция, кръщава на свое име – „Студио В2“, и то си остава негова марка.

Василев е посветил дълги години от своята творческа кариера на българската мода, която чрез него придобива своята национална и европейска популярност.

Учредител е на „Форум българска мода“. Заедно с телевизионната журналистка Алис Крайчева създават предаване „Мода за всички“.

В сферата на пластичните изкуства, неговите творчески интереси са насочени към форми като живопис, колаж и пластики от дърво. Последният жанр е безусловно най-интересен и почти без аналог в съвременното ни изобразително изкуство. Той представлява умело интерпретиране на традиционната дърворезба и иконопис, но изведена в контекста на картина. По този начин авторът успява да създаде своеобразни обекти за съзерцание с внушения за красота и хармония.

Картините на талантливия творец са изпълнени брилянтно като тематика, композиционен строеж и технологично изпълнение и правят чест на всяка художествена сбирка и колекция.

Двукратен носител на годишна награда за дизайн на СБХ (Съюз на Българските Художници), „Златна игла“ за цялостно творчество, приза на фондация „Пиер Карден“ за принос в развитието на младежката мода и множество национални и международни награди и арт отличия.

Има над 50 самостоятелни изложби в страната.

Самостоятелни изложби в Русия, Италия, Германия, Франция, Канада и други.


Статията е публикувана на 18 май 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА