Васко Василев спечели голямата награда на кмета на район „Изгрев“ към Столична община

Публикувано преди 3 седмици  |  Общество

Жури от Съюзa на българските художници номинира седем платна, едно от които – “Дъжд” на Васко Василев, което спечели голямата награда на кмета на район „Изгрев“ към Столична община – д-р Делян Георгиев.

Другите номинирани са Долорес Дилова с картината „Жълтата къща“, Венелин Пенчев за платното „Иракли“, Каля Зографова с „Цветето“, Валентина Димитрова с „Морски пейзаж“, Григори Григоров „Из австрийските Алпи“, Иван Кънев със „Зима в Златоград“. Всички те получиха плакети.

28-та традиционна изложба на художниците от “Изгрев” предизвика огромен интерес – тази година участниците в нея са 44-ма. Най-възрастният е Генчо Симеонов, който е на 92 г., но не спира да твори.

Културното събитие бе открито снощи и е под надслова „Творческият дух на Изгрев“, а картините могат да се видят до 30 май в „Интерпред“. Входът е свободен.

Васил Василев e роден в град Елхово. Той е уникален български художник с изключително интересен творчески натюрел и многообхватни търсения в сферата на пластичните изкуства.

Известен е и като един от най-успешните модни дизайнери през 80 – те и 90 – те години на миналия век. 15 години, Василев е главен моден дизайнер в най-силните за ЦНСМ „Яница“, Елхово години.

През 1984 година, пръв у нас, в тогавашното ЦНСМ „Невен“, създава ярки младежки модели в спортен дух. Първата иновативна колекция, кръщава на свое име – „Студио В2“, и то си остава негова марка.

Василев е посветил дълги години от своята творческа кариера на българската мода, която чрез него придобива своята национална и европейска популярност.

Учредител е на „Форум българска мода“. Заедно с телевизионната журналистка Алис Крайчева създават предаване „Мода за всички“.

В сферата на пластичните изкуства, неговите творчески интереси са насочени към форми като живопис, колаж и пластики от дърво. Последният жанр е безусловно най-интересен и почти без аналог в съвременното ни изобразително изкуство. Той представлява умело интерпретиране на традиционната дърворезба и иконопис, но изведена в контекста на картина. По този начин авторът успява да създаде своеобразни обекти за съзерцание с внушения за красота и хармония.

Картините на талантливия творец са изпълнени брилянтно като тематика, композиционен строеж и технологично изпълнение и правят чест на всяка художествена сбирка и колекция.

Двукратен носител на годишна награда за дизайн на СБХ (Съюз на Българските Художници), „Златна игла“ за цялостно творчество, приза на фондация „Пиер Карден“ за принос в развитието на младежката мода и множество национални и международни награди и арт отличия.

Има над 50 самостоятелни изложби в страната.

Самостоятелни изложби в Русия, Италия, Германия, Франция, Канада и други.Статията е публикувана на 18 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
ВСС продължава казуса с Гешев на 12 юни, главният прокурор с обръщение към нацията днес
След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието си, на което обсъждаше искането за ... прочетете още »
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »