Еднодневна екскурзия до връх Шипка на ученици от ПГ „Стефан Караджа“

Публикувано преди 3 седмици  |  Образование

На 20 май ученици от 8, 9 и 10 клас на ПГ „Стефан Караджа“ участваха в еднодневна екскурзия до връх Шипка. В екскурзията взеха участие 16 ученика с ръководители Койчо Койчев и инж. Десислава Николова, а гост на екскурзията беше директора на училището инж. Снежана Връцова.

Връх Шипка символизира героизма и самопожертвователните усилия за Освобождението на България от Османско робство. Открит е на 26 август 1934 година с височина 31.5 м. Над централния вход е разположен бронзовия лъв, а в средата на приземния етаж е поставен монолитен мраморен саркофаг, под който са запазени костите на 317 защитници на прохода.

на останалите седем етажа на паметника е разположена експозиция,  включваща богата колекция от лични вещи на участници в боевете, ордени и медали, снимков и документален материал, картини и оръжие, както и копието на Самарското знаме.

От последната площадка се открива величествен панорамен изглед.

Храм-паметникът „Рождество Христово“ в град Шипка бе следващата спирка от екскурзията.

Денят беше вълнуващ и изпълнен с приятни емоции за всички участници в екскурзията.Статията е публикувана на 22 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »