Кольо Колев: Сякаш всички подритват властта, без да имат желание да я овладеят

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Подкрепата за редовно правителство между първата и втората политическа сила изглеждаше почти осигурена до вчера, когато няколко събития я разколебаха. Първо Николай Денков съобщи, че ГЕРБ искат още министри. По-късно Бойко Борисов беше разпитан два пъти за един час. А Кирил Петков направи изпреварващ ход като съобщи как депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев е инструмент на превзетата държава, който е подготвил активно мероприятие.

„В тази криза единствено политиците могат да върнат властта в институциите”, заяви журналистът и политолог Цветанка Андреева в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Според нея, ако двете коалиции не удържат договорената форма за управление, идеята на ДПС, представена днес – за свикване на Велико народно събрание, ще бъде новата теза. „До такава степен институциите ще загубят легитимност, ще че искат преучредяване на държавата”, каза Андреева.

„Когато не знаеш какво да правиш, се хващаш за Конституцията и за идеята за Велико народно събрание”, репликира социологът Кольо Колев. „Сякаш всички подритват властта, без да имат желание да я овладеят. По думите му депутатът Радостин Василев се бори за своето политическо оцеляване.

„Сценките, които наблюдаваме, не правят чест на политическия елит, а в случая – дори и на юридическия елит в лицето на важни фигури от прокуратурата. Това до голяма степен е продукт, на невъзможността на политическия елит да вижда проблемите, да си поставя задачите и да вижда пътя, по който могат да бъдат разрешавани”, обясни социологът.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »