Говори Ватиканът! Папа Франциск се обърка в отговора дали Русия трябва да върне окупираните територии на Украйна

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Папа Франциск каза, че евентуалното връщане на окупираните от Русия територии в Украйна е „политически проблем“, който трябва да бъде решен от двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е бил първият публичен коментар на предстоятеля на Римокатолическата църква по искането на Украйна да подкрепи нейния план, изискващ пълното изтегляне на Русия.

В интервю за базираната в САЩ испаноезична телевизия „Телемундо“ Франциск не зае позиция за връщането на териториите като основно условие за мир – нещо, за което настояват Украйна и много от западните ѝ съюзници.

Франциск беше попитан два пъти дали Русия трябва да върне окупираните територии. Първия път той не отговори на тази част от въпроса, но когато отново беше притиснат, каза: „Това е политически въпрос. Мирът ще бъде постигнат, когато те могат да разговарят помежду си, лице в лице, или чрез посредници. Ако не разговарят … това е политически въпрос.“

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с папата във Ватикана на 13 май и го помоли да подкрепи мирния план на Киев, за който многократно е казвал, че не подлежи на преговори.

Планът предвижда възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, прекратяване на военните действия и за възстановяване на държавните граници на Украйна, отбелязва Ройтерс.

В началото на войната папата се опита да възприеме по-балансиран подход с надеждата да бъде посредник, но по-късно започна решително да осъжда действията на Русия, сравнявайки ги с някои от най-тежките престъпления срещу Украйна по време на съветската епоха.

В интервюто, проведено в Рим вчера и излъчено днес, Франциск каза, че Украйна не проявява интерес към посредничество, тъй като страните, подкрепящи Украйна, са формирали много силен блок.

Киев не „мечтае толкова много за посредничество, защото проукраинският блок наистина е много силен: цяла Европа, Съединените щати. С други думи, те са много силни“, обобщи той.

Папата каза, че Зеленски също така го е помолил да се поинтересува от украинските деца, които са били депортирани в Русия.

„Той беше много разстроен и помоли за помощ в опитите да върне децата в Украйна“, довери той.

Светият отец възложи на кардинал Матео Дзупи, ръководител на Италианската епископска конференция, мирна мисия, за да се опита да сложи край на войната.

Кардинал Дзупи, на 67 години, е от общността „Свети Егидий“ – базирана в Рим група за мир и справедливост, която през 1992 г. посредничи за сключването на споразумение, сложило край на гражданската война в Мозамбик, по време на която са убити около един милион души, а други 4 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

Дипломатически източник каза, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно със Зеленски и руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО