Казахстан: Не желаем съюз с Москва по модела Русия-Беларус

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Интеграцията в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да бъде строго икономическа и Казахстан няма намерение да създава съюзна държава с никого. Това заяви Руслан Желдибай, прессекретар на президента на Казахстан, цитиран от „Интерфакс“.

Изявлението му дойде след участието на държавния глава на страната Касим-Жомарт Токаев в Евразийския икономически форум в Москва.

„По време на тази среща президентът направи редица изявления, които се обсъждат доста широко от експертната общност. В тази връзка трябва да утомня, че основното послание на държавния глава е, че интеграцията в рамките на ЕАИС трябва стриктно да се придържа към икономическия път. Всяко нарушаване на тези граници би било в противоречие с целите, принципите и задачите на уставните документи на организацията“, подчерта Желдибай.

По-рано Токаев заяви, че икономическата интеграция не е самоцел, а начин за развитие на икономиките и подобряване на благосъстоянието на хората.

„Това означава, че всички решения, взети в съюза, трябва да са плодотворни за всеки отделен член, преди всичко за гражданите на всички държави от ЕАИС“, изтъкна Желдибай.

По негови думи е засегната и т. нар. многостепенна интеграция.

„Действително две страни членки на ЕАИС – Русия и Беларус – демонстрират по-високо и по-тясно ниво на сближаване. Това е уникален прецедент. Както посочи президентът, това всъщност е един народ и една държава. В тази светлина е много важно да се прави разлика между инициативи, направени в два интеграционни проекта, които имат напълно различни цели“, заяви Желдибай.

„Що се отнася до нашата страна, Казахстан няма намерение и не планира да създава или да се присъединява към съюзни държави“, категоричен бе той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »