Казахстан: Не желаем съюз с Москва по модела Русия-Беларус

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Интеграцията в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да бъде строго икономическа и Казахстан няма намерение да създава съюзна държава с никого. Това заяви Руслан Желдибай, прессекретар на президента на Казахстан, цитиран от „Интерфакс“.

Изявлението му дойде след участието на държавния глава на страната Касим-Жомарт Токаев в Евразийския икономически форум в Москва.

„По време на тази среща президентът направи редица изявления, които се обсъждат доста широко от експертната общност. В тази връзка трябва да утомня, че основното послание на държавния глава е, че интеграцията в рамките на ЕАИС трябва стриктно да се придържа към икономическия път. Всяко нарушаване на тези граници би било в противоречие с целите, принципите и задачите на уставните документи на организацията“, подчерта Желдибай.

По-рано Токаев заяви, че икономическата интеграция не е самоцел, а начин за развитие на икономиките и подобряване на благосъстоянието на хората.

„Това означава, че всички решения, взети в съюза, трябва да са плодотворни за всеки отделен член, преди всичко за гражданите на всички държави от ЕАИС“, изтъкна Желдибай.

По негови думи е засегната и т. нар. многостепенна интеграция.

„Действително две страни членки на ЕАИС – Русия и Беларус – демонстрират по-високо и по-тясно ниво на сближаване. Това е уникален прецедент. Както посочи президентът, това всъщност е един народ и една държава. В тази светлина е много важно да се прави разлика между инициативи, направени в два интеграционни проекта, които имат напълно различни цели“, заяви Желдибай.

„Що се отнася до нашата страна, Казахстан няма намерение и не планира да създава или да се присъединява към съюзни държави“, категоричен бе той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО