Даниел Лорер обеща истинско управление

Публикувано преди 2 седмици  |  България

Днешният ден дава сериозен повод за оптимизъм. 26-ти май може да бъде запомнен като един от важните дни в парламентарната история. Правосъдната реформа, която за повечето българи звучи като неясна фраза, най-после започна да се случва – приехме на второ четене промени, които започват да гарантират, че Прокуратурата най-после ще има отчетност. Това заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната”-„Демократична България” в ефира на БНТ.

Той припомни, че акад. Николай Денков и Мария Габриел няколко пъти заявиха, че всички министри ще бъдат посочени от Денков: „Ротацията е приета в много държави по света. Ако формулата за управление изисква ротация, това трябва да се случи в името на една стабилна власт, а не на служебно управление.”

Той уточни, че искрено вярва шансовете за правителството да са по-добри. „Доверието се гради. Не е тайна за никой, че между нас и ГЕРБ няма. Нямаше. В тези първи стъпки, на този парламент, ние търсим можем ли да изградим такова доверие, за да изпълним нещата, които вече сме си казали, че трябва да направим.“

„Отчетност за прокурори, независимост за съдии – това е пътят, по който сме поели“, уточни той.

„Скандалът със записите е евтин опит 26-ти май, вместо първа стъпка към работеща прокуратура и правосъдие, е евтин опит за скандал. Имаме много по-сериозна задача – какво правим в България. Силите против ясно се идентифицираха – „Възраждане”, БСП, донякъде и президентството. От последните се подиграват, подхилват се, не са съгласни явно с намирането на форма за управление”, каза той.

Той се обърна с апел към президентството: „Дайте втория мандат. Време е България да има истинско, демократично, парламентарно управление.”

„Това е пореден опит да се внуши, че това, че ние сме част от един съюз и нашите служби трябва да работят заедно със съюзническите служби, а не с руските. За чистка в администрацията мисля, че въпросът е по-актуален за президентството. За назначения на служби и съгласувания – не мисля, че нещо такова се е случвало”, допълни още той.

„Струва ми се, че цялата сага със записите придава излишна важност на нещо, което цели да разсее обществения дебат от това, което се случи на 26 май. Нито преди, нито сега съм използвал личното си време, за да преценя дали Радостин Василев е добър или лош. Твърдо съм убеден, че в рамките на година ще напусне партията, която създаде още сега. Няма нужда да отделяме излишно време на хора, неактуални за политическия процес, особено в дългосрочен план”, коментира той.

„Очевидно са се възползвали от крайната откритост на мненията вътре в партията и отвън”, каза още Лорер.

„България я чака тежък институционален колапс”, предупреди той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »