Лов на вещици? Полският парламент одобри закона за руското влияние

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Долната камара на полския парламент одобри днес закона за създаване на комисия, която да разследва дали в страната е било упражнявано руско влияние, а опозицията обвини правителството в опит за „лов на вещици“ срещу политически опоненти в година на избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Управляващите националисти от партия „Право и справедливост“ (ПиС) заявиха, че докато е била в управлението на страната в периода между 2007 и 2015 г., либералната партия „Гражданска платформа“ (ГП) е допуснала Полша да стане опасно зависима от руски изкопаеми горива. Това според ПиС повдига въпроса дали някои представители на ГП не са контролирани от Москва.

Либералната опозиция отхвърли тези критики и заяви, че целта на управляващите консерватори е да елиминират бившия премиер Доналд Туск от политическата сцена преди парламентарните избори, които трябва да бъдат произведени през октомври и ноември.

Идеята за създаване на комисия, която да следи за руско влияние в Полша, всъщност беше инициирана миналата година от Туск, отбелязва Ройтерс.

Законът беше одобрен от Сейма, долната камара на полския парламент, с 234 гласа „за“, 219 „против“ и един „въздържал се“.

Предвидено е комисията да разследва периода от 2007 до 2022 г. и ще има правомощието да забранява на хора, действали според нея под руско влияние, да получават достъп до класифицирана информация или да заемат длъжности, свързани с разпределението на държавни средства. Забраната ще бъде със срок от 10 години.

Полският омбудсман заяви, че законът е противоконституционен и че функциите на въпросната административна комисия следва да бъдат запазени за съдилищата.

По-рано Сенатът, горната камара на полския парламент, гласува против закона. В сряда комисия към Сейма също се обяви срещу текста.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, който бе избран като кандидат на ПиС.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО