Важните новини във ФАКТИ на 26.05.2023 г.

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Лозан Панов: Държавният глава Румен Радев да спре да мачка с кубинките си Конституцията

Призовавам държавния глава да спре да мачка с кубинките си Основния ни закон!

Чак на 2 юни Румен Радев връчва втория мандат?

Президентът Румен Радев най-вероятно ще връчи втория мандат на ПП-ДБ на символичната дата 2 юни, в деня на Христо Ботев и загиналите за свободата, твърди Lupa.bg.

Огнян Минчев: Президентът Румен Радев поглъща все повече власт

Президентът Румен Радев поглъща все повече власт, което показва, че навлизаме в задънена улица. Значителна част от олигархичните кръгове в България са се струпали около президентската институция и нямат интерес от реформистко правителство.

Това каза политологът доц. Огнян Минчев за „Нова Нюз“.

„От 3 години се намираме в дълбока политическа криза, която може да доведе до институционален разпад. Икономиката ще започне да страда, че в България не може да функционира пълноценен парламент, който ще бъде разпуснат, ако няма правителство. Има дневен ред на управлението, който вече 3 години е отлаган, но това не може да продължава повече.

Противоречията между основни фигури в институционалните взаимоотношения в България са надминали една граница, отвъд която предстои институционален конфликт между съдебната власт, политически партии и парламент“, заяви той.

По думите му няма как да има оптимизъм, че ротационният модел на правителство е най-добрият, но поне цели да сложи край на политическата безизходица.

„Ако отидем на нови избори, избирателите ще са крайно изтощение и делът на гласувалите ще бъде малък. Антисистемните партии – против европейската интеграция, ще засилят позициите си. Ще се върнем откъдето сме тръгнали. Избирателят показва на партиите, които отиват в парламента, че трябва да се споразумеят. Споразумението е на масата, но партиите отказват да се съобразят с него“, посочи Минчев.

Росен Георгиев: Кире…Ти не си ли чул поговорката, че трима българи са чета с предател?!

Нали знаете, че няма как да не дам петте си стотинки по темата, която разтресе държавата днес…

Васил Иванов обвини в лъжа Радостин Василев

За записа пуснат от Радостин Василев на пресконференцията му днес. Репортерът в мен веднага хвана няколко фактологични несъответствия в думите му. Това написа Васил Иванов в профила си във „Фейсбук“.

Радан Кънев се чуди защо Радостин Василев е бил в лагера на ПП-ДБ

Това, което става, е доста по-важно от записи, обвинения и самата персона на Радостин Василев, чието присъътвие в нашия лагер си остава необяснимо от първия ден. Това заяви в интервю за БНТ евродепутатът Радан Кънев.

Калоян Методиев: Драги пепейци, омазали сте се, плюли сте си на физиономията с този Бойко Борисов

Миналата година, без да уведомят никого от коалиционните си партньори, от ПП арестуваха пародийно Бойко Борисов. Същият, заедно с Радев, ДПС и проксито им Възраждане свалиха редовния кабинет, на който ПП беше мандатоносител. Свалиха и председателя на парламента от ПП.

Свиленски: Служеният кабинет върти корупционни сделки

БСП не се меси в работата на Висшия съдебен съвет и е първата партия, която е поискала оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в студиото на „Още от деня“. Той коментира приетите днес от парламента промени в НПК и механизма за контрол на главния прокурор.

„Промените в НПК сме ги обсъждали и какво беше гласувано днес. Тримата големи – главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС – защо двамата големи ги освобождават със 17 гласа, а главния прокурор – с 13 гласа. Не мога да кажа и аз оставам учуден. Защо не беше и тримата със 17 или и тримата с 13 гласа. Притеснява ме разделението. Правим закон вероятно анти-главен прокурор, който със сигурност не закон, който ще промени съдебната система“, каза Георги Свиленски.

По отношение на преговорите за кабинет, Свиленски каза, че това правителство, което ще се сформира ще има две задачи – да спаси Бойко Борисов и ПП-ДБ да вземат позиции, за да продължат упражняването на властта си.

Свиленски коментира и бавенето на връчването на втория мандат от президента.

„Господин Радев си държи мандата и чувам за 2 юни. Какво ще се случи тогава – не знам. За да управлява служебния му кабинет. За да могат да си реализират корупционните сделки, които не са спрели да ги правят откакто са назначени“, поясни Георги Свиленски.

И Слави Трифонов коментира записа на Радостин Василев

103 971- това са хората, които застанаха зад „Има такъв народ“ на последните избори. И всички, които приеха „Има такъв народ“ за кауза.

От тайния запис: Кирил Петков и Асен Василев за ДАНС, НСО, главният секретар на МВР ВИДЕО

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе – основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме „джентълменските уговорки“. След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

Андрей Янкулов коментира версия за убийството на Къро

Убийството на Къро може и да има връзка с войната в Прокуратурата, но това е само спекулация, заяви в интервю заа бТВ Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Лена Бориславова отрече за спецслужбите: Не съгласуваме с никое посолство

Бяха изказани най-различни чувства, емоции, страх – ще има ли бюджет. В тези разговори със страшно напрегната обстановка, не си стоиш удобно на дивана и да спиш, като господин Василев. Нормално е в такава среда не всеки да е обрал емоциите си и не всеки израз да е прецизен – така Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ коментира пред Би Ти Ви Националния съвет на партията в неделя, който Радостин Василев е заснел. Аз бях през цялото време и видях всякакви емоции, много чувства, чуха се много притеснения в тези разговори в толкова напрегната обстановка.

Осман Октай припомни за бизнес клуб „Възраждане“ и „превзетата държава от мафията“ ВИДЕО

„За превзетата държава от мафията говоря от 2001 г. – от идването на Царя, като направиха коалиция с Ахмед Доган и директно координацията на тази коалиция започна от бизнес клуб „Възраждане“.

Къро бил завързан с кабели

Вързан с кабел е бил убитият в Южноафриканската република Красимир Каменов – Къро, съобщават тамошни медии. Той бе застрелян в дома си в Кейптаун вчера сутринта.

Токът ще поскъпне от 1 юли средно с 3.63%, предвижда доклад на КЕВР

Средно с 3,63 процента ще се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли. Това става ясно от публикувания в страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доклад за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“.

Трифонов за записа на Василев: Отвратен съм. Видя се гнилата същност- неговата и на тези, които е записал

Лидерът на ИТН Слави Трифонов не пропусна за коментира на страницата си във Фейсбук записът, който изнесе по-рано днес на пресконференция Радостин Василев. На него се чуват реплики от Националния съвет на „Промяната“. Василев обяви,че ще напусне ПГ на ПП-ДБ.
Ето и написаното от Трифонов:

Асен Йорданов: Къро е давал заявки, че е готов да свидетелства и да даде информация по чувствителни случаи

Красимир Каменов-Къро е ликвидиран, за да не се превърне в потенциален свидетел пред прокуратурата и да разкрие истини и факти, които да доведат до преследване на определени личности по високите етажи на властта в България в момента. Премахнат бе един изключително неудобен свидетел, който би могъл да свидетелства не само пред българските, но и пред международните правоохранителни власти. Това каза разследващият журналист Асен Йорданов пред Радио „Фокус“.

По думите му фактът, че убийството му се случва точно в този момент, поражда много въпроси. „Свидетели сме на една безпрецедентна война между властите в България и сме пред прага на сериозни тектонични трусове, които имаме заявка, че ще се случат по отношение на разкрития, на прикривани престъпления, корупционни сделки, свързани с властта и организираната престъпност“, заяви журналистът.

Той припомни, че Красимир Каменов-Къро е едно от знаковите лица на организираната престъпност по време на прехода в България и вероятно знае много неща, свързани с емблематични случаи, които вълнуват цялото общество. „Това е човек, който има много информация за връзките, влиянието и паричните потоци, които са се разменяли между организираната престъпност и лица, стоящи по висшите етажи на властта в България. Това е човек, който отнесе много тайни със себе си“, каза Асен Йорданов.

Журналистът отбеляза, че Каменов не е бил убит сам, а заедно с най-тесния кръг на близки до него лица. „Това означава, че трябва да се заглуши изобщо възможността някаква информация по тази линия, по този канал да стигне до правораздавателните органи в България. Информацията, която имам аз по оперативни канали, е, че от известно време Каменов е давал заявки, че е готов да свидетелства по случая с убийството на полицая Иванов и да даде информация по чувствителни случаи“, разкри разследващият журналист.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО