Катастрофален проблем в Италия: как една млада двойка да се реши на дете, когато половината от парите отиват за наем

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Папа Франциск присъства скоро на италианска конференция за раждаемостта, която се стреми да се справи с продължаващата криза на ниската раждаемост, често описвана като „демографска зима“.

Папата отбеляза различни социални и икономически фактори, които са допринесли за намаляващата раждаемост в Италия, заявявайки: „Семейството не е част от проблема, но е част от неговото решение.“

Папата изрази съжаление, че в Италия „изглежда, че много двойки предпочитат да нямат деца или да имат само едно дете“. Доклад на CNN обаче предполага, че желанието да имат много деца съществува в италианските родители, но има няколко пречки, които го затрудняват, предаде Aleteia.org.

Италианската раждаемост непрекъснато намалява след икономическата криза от 2008 г. и продължаващата тенденция до голяма степен се дължи на икономическата нестабилност, която продължава да съществува сред голяма част от населението. Заради икономическите проблеми Италия е на дъното на Европа по раждаемост.

Проучвайки месечните доходи на бъдещите родители, CNN установи, че средните месечни доходи в Италия възлизат на 2475 евро на месец, според данни на Националния институт по статистика. А средната цена на апартамент от 100 кв. метра е 1212 евро. Бъдещите родители, които харчат половината от месечната си заплата, само за да запазят покрив над главите си, биха се замислили сериозно дали да добавят още един член към семейството.

Установено е също, че месечните спестявания са намалели драстично след пандемията през 2020 г. Докато Италия някога се смяташе за нация на „заделящите настрана“. Средното домочадие заделяше 20% от месечния си доход, но сега тази цифра е спаднала до малко над 5% към 2023 г.

Италианското правителство предлага стимули за родителите да имат повече деца, включително месечна помощ от 175 евро на дете, но подобни тактики не са дали резултат в Германия или Франция. Родители обаче споделят, че стимулите на правителството са временни, докато детето „трае вечно“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО