Върнаха в Либия 500-те изчезнали мигранти, опитали да прекосят Средиземно море

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Близо 500-те мигранти, изчезнали без вест при опит да прекосят Средиземно море, след като отплаваха от Либия, се оказаха върнати обратно в африканската страна, съобщи агенцията на ООН по миграцията. Преди дни благотворителни организации предупредиха, че връзката с лодката им е била загубена, предаде Ройтерс.

„Либия не е безопасно място, където мигрантите да бъдат връщани“, написа в Туитър Флавио Ди Джакомо, говорител на Международната организация по миграцията (МОМ), структура, която е част от ООН.

Той поясни пред Ройтерс, че мигрантите са били 485 и че са акостирали в пристанището на либийския град Бенгази. Засега няма повече подробности от МОМ.

„Аларм Фон“ (Alarm Phone), организация, която приема сигнали за бедстващи плавателни съдове с мигранти, нямаше никаква връзка с лодката от сряда.

Към онзи момент плавателният съд се носел по течението в открито море с неработещ двигател на около 320 км от Либия и на 400 км от Малта и италианския остров Сицилия.

В четвъртък италианската брегова охрана съобщи, че при две отделни операции в морската спасително-издирвателната зона на Италия е спасила 423 и 671 мигранти, но „Аларм Фон“ уточни, че тези два случая не са свързани с изчезналата лодка.

Засега няма коментар от италианската брегова охрана.

Германската хуманитарна организация „СОС Хюманити“ (SOS Humanity) съобщи, че при друг случай в открито море 27 мигранти са били качени от петролен танкер и незаконно върнати обратно в Либия.

Според международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, в които са застрашени от лошо отношение, а Либия е място, където са документирани много примери за масово неспазване на правата на мигрантите.

Европейските правителства все повече втвърдяват политиката си към миграцията, включително и това на Италия, която е изправена пред рязко увеличение на пристигащите по море мигранти. От началото на годината те са над 47 000 души при около 18 000 за същия период на 2022 г.

Източник: БТА

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 27 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »