Антъни Блинкън се готви за визита в Скандинавия

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Американският държавен секретар Антъни Блинкън следващата седмица ще посети Швеция, Норвегия и Финландия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Обиколката на американския първи дипломат ще продължи от 29 май до 2 юни, като целта ѝ е засилване на сътрудничеството в сферата на националната сигурност и икономиката.

В понеделник Блинкън и американската министърка на търговията Джина Раймондо ще участват в четвъртата среща на Съвета за търговия и технологии между САЩ и ЕС, която ще се състои в Швеция. Разговорите ще са съсредоточени върху глобалните зелени технологии, подкрепата за Украйна, подвеждането на Русия под отговорност и засилването на търговското сътрудничество.

В сряда и четвъртък Блинкън ще се включи в заседание на външните министри от страните членки на НАТО в норвежката столица Осло.

Оттам американският държавен секретар ще се отправи към Финландия, за да се срещне с политически лидери на новоприсъединилата се членка на алианса.

В петък Блинкън ще произнесе реч в Хелзинки относно стратегическите провали на руската агресия срещу Украйна и ангажимента на Запада да подкрепя Киев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 май 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО