Антъни Блинкън се готви за визита в Скандинавия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Американският държавен секретар Антъни Блинкън следващата седмица ще посети Швеция, Норвегия и Финландия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Обиколката на американския първи дипломат ще продължи от 29 май до 2 юни, като целта ѝ е засилване на сътрудничеството в сферата на националната сигурност и икономиката.

В понеделник Блинкън и американската министърка на търговията Джина Раймондо ще участват в четвъртата среща на Съвета за търговия и технологии между САЩ и ЕС, която ще се състои в Швеция. Разговорите ще са съсредоточени върху глобалните зелени технологии, подкрепата за Украйна, подвеждането на Русия под отговорност и засилването на търговското сътрудничество.

В сряда и четвъртък Блинкън ще се включи в заседание на външните министри от страните членки на НАТО в норвежката столица Осло.

Оттам американският държавен секретар ще се отправи към Финландия, за да се срещне с политически лидери на новоприсъединилата се членка на алианса.

В петък Блинкън ще произнесе реч в Хелзинки относно стратегическите провали на руската агресия срещу Украйна и ангажимента на Запада да подкрепя Киев.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 27 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »