Байдън доволен от споразумението за дълга

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства постигнатия компромис, чрез който ще бъде избегнат катастрофален дефолт на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Това споразумение е един компромис, което ще рече, че всеки не получава всичко онова, което иска“, се казва в изявление на Байдън. Той допълва, че сделката намалява разходите, като същевременно предпазва най-съществените обществени програми. Президентът призова Конгресът да я одобри възможно най-скоро.

Детайли от договореното принципно споразумение засега не се съобщават официално, но Ройтерс обобщава рамката му според информации от демократически и републикански източници.

Съгласно сделката до януари 2025 г. се премахва таванът на дълга, който сега е фиксиран на 31,4 трилиона долара, което ще позволи на правителството да плаща сметките си. В замяна обаче на разходите, които не са свързани с отбраната, бъде наложен таван. През 2024 г. той ще бъде както е настоящият таван на разходите, а през 2025 г. ще се увеличи с 1 процент. Правителството ще похарчи през настоящата година 936 милиарда долара за разходи, които не са в областта на отбраната, като парите ще отидат за жилища, образование, пътна безопасност и други федерални програми.

Очаква се сделката да увеличи разходите за отбрана за 2024 г. на около 885 милиарда долара. Това ще бъде 11-процентно увеличение в сравнение с 800 милиарда долара, предвидени в настоящия бюджет.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО