Арестуваха стотици протестиращи срещу климатичните промени в Хага

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Нидерландската полиция арестува днес няколкостотин активисти, протестиращи срещу предизвиканите климатични промени в Хага, след като демонстранти блокираха магистрала в близост до сградата на холандското правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По различни оценки в протеста са се включили над 3000 души.

Групата „Бунт срещу унищожението“ призова за демонстрация, за протест срещу климатичната и енергийната политика на нидерландското правителство. Активистите осъдиха отпускането на правителствени субсидии на компании за изкопаеми горива.

Това беше седмият път, в който активисти за климата се опитаха да блокират магистрала A12 недалеч от района Биненхоф в Хага, където се намират както нидерландският парламент и канцеларията на министър-председателя.

Този път длъжностните лица се намесиха по-рано, отколкото при предишните протестни акции на „Бунт срещу унищожението“. Градската администрация на Хага преди това предупреди демонстрантите, че блокирането на магистралата е строго забранено.

„Бунт срещу унищожението“ е глобално протестно движение, което тръгнало от Обединеното кралство. Групата използва ненасилствени методи на гражданско неподчинение, за да се застъпва за по-ефективни действия срещу изменението на климата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО