Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Елхово за празника на детето на 2 юни

2 юни 2023 10:44  |  Общество

 Най-големият пътуващ фестивал в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители

На 2 юни от 16 ч. на централния площад в Елхово идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Фестивалът е с безплатен достъп, а гостуването е по покана на община Елхово и е подарък за всички деца в града по случай празника им.

Фестивалът започва в 16 ч. с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ за малчуганите и техните родители – ателие за рисуване върху лице „Шарени муцунки“, най-веселите игри на открито с „Лятна игротека“ и работилницата кукли от зеленчуци, наречена „Кукли от фермата“. Публиката ще види и кукления спектакъл „Дядо вади ряпа“ на театър „Мале мале“, които ще завършат празника подобаващо със „Сапунени фантазии“, любимото на всички деца шоу със сапунени балони.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

Тазгодишното турне обхваща 15 малки общини, а след Елхово фестивалът продължава в Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни). На 16 юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Елхово и любимите на децата Кубети.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО