Бразилия остава неутрална по отношение на войната в Украйна

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отново разкритикува руското нахлуване в Украйна, но заяви, че се опитва да запази неутралитет, за да може да посредничи при потенциални мирни преговори, съобщи Ройтерс.

След среща с финландския президент Саули Нинистьо в Бразилия Лула да Силва заяви, че се стреми да създаде условия двете страни да започнат мирни преговори, за да „спрат войната, когато са готови“.

„Бразилия работи с други страни за постигане на мир, но нищо няма да се случи, докато Украйна и Русия не поискат“, каза Лула и добави, че наскоро е обсъждал темата с други лидери, включително с китайския президент Си Цзинпин.

Финландският президент, чиято страна, съседна на Русия, се присъедини към НАТО през март, заяви, че според него всеки опит за постигане на мир е ценен, но „в момента това не е на хоризонта“.

Лула да Силва се представя като мирен посредник за прекратяване на войната, започнала след нахлуването на Русия в съседната държава през февруари 2022 г. Той обаче раздразни Запада по-рано тази година с думите, че Западът „насърчава“ войната, въоръжавайки Украйна.

Левият бразилски лидер проведе разговор с руския президент Владимир Путин миналата седмица, след като не успя да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Япония през май. Според Лула да Силва това се дължало на проблем с графика.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО