Стойчо Стойчев: „Възраждане“ няма капацитет, за да свали с протести бъдещото правителство

Публикувано преди 11 месеца  |  България

„Нагласата за общо управление съществува отдавна поне на лидерско равнище в ГЕРБ и ПП-ДБ. Причините за всички тези отлагания и драматургия са начинът, по който трябва това да се покаже на избирателите, най-вече на „Продължаваме промяната“.

Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, университетски преподавател. Той припомни, че още предложението на Асен Василев (съпредседател на ПП – б.р.) за ротационно председателство на Народното събрание е било ясен знак, че „ПП явно е тръгнала по някакъв курс на сътрудничество с ГЕРБ и двете партии няма взаимно да се унищожават“:

„После това се затвърди от онази „атомна бомба“, която Мария Габриел хвърли с искането за отстраняване на главния прокурор. Иван Гешев е нещото, което ГЕРБ дават като курбан, за да стане тази обща работа. То е толкова голямо и силно, че не може да бъде дадено просто ей така, без да са сигурни в партията, че отсрещната страна ще приеме офертата“.

Според него онлайн заседанието, запис от което разпространи Радостин Василев, е било „събитие“, с което съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев е трябвало „да продадат на съпартийците си идеята за общо управление с ГЕРБ“.

Доц. Стойчо Стойчев изказа мнение, че постигнатото обединение на ГЕРБ с ПП-ДБ „ще постави Бойко Борисов на равна нога със световната либерално-демократична общност“:

„Не става въпрос за изпиране на имидж, а за далеч по-голяма амбиция и цел – ГЕРБ да се превърне във фактор, включително с международна тежест в Балканския регион. За ГЕРБ участието в управлението е ползотворно само за себе си. Петков и Василев не осъзнават, че за Борисов е важно да е в управлението, дори без министри в него“.

По думите на политолога формирането на парламентарно мнозинство ще накара само в рамките на месец Румен Радев да отстъпи водещата си роля в институционално отношение.

Политологът подчерта, че „Възраждане“ няма капацитета, за да свали с протести бъдещото правителство:

„Протестният потенциал в момента е в бъдещото управляващо мнозинство – в ПП-ДБ“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО