Враг пред портите на Китай! Военноморското учение КОМОДО започна във водите на Индонезия

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

В Индонезия днес започнаха многостранни военноморски учения, в които участват държави като Съединените щати, Великобритания, Китай, Япония, Русия и Южна Корея, на фона на нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Рутинните военноморски учения КОМОДО са „невоенни маневри“, които имат за цел да „задълбочат отношенията между военноморските сили“ на 36 държави, казаха в изявление военноморските сили на Индонезия.

Ученията се провеждат в момент, когато Китай и САЩ засилват опитите да постигнат военните си цели в региона чрез дипломатически подходи, организирайки по-често военни игри и учения със съюзници и партньори около самоуправляващия се демократичен остров Тайван, който комунистически Китай смята за своя територия, и в оживените водни пътища на Южнокитайско море и западната част на Тихия океан, отбелязва Ройтерс.

Освен това през уикенда в Тайванския проток стана инцидент, при който според американските военноморски сили китайски боен кораб се е изпречил пред американски разрушител в „опасно взаимодействие“.

15 плавателни съда, включително такива от Китай и Русия, пристигнаха днес край остров Сулавеси за началото на ученията КОМОДО, съобщиха индонезийските военноморски сили. Китайските ВМС изпратиха за участие разрушителя „Чжанцзян“ (Zhanjiang) и фрегатата „Сюйчан“ (Xuchang), въоръжени с управляеми ракети, съобщи държавната Китайска централна телевизия.

Това е четвъртото издание на ученията КОМОДО в Индонезия. Първите такива маневри се проведоха през 2014 г., припомня Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО