Британският премиер се похвали: Планът ми за миграцията намали незаконните влизания на Острова

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак заяви днес, че планът му за спиране на мигрантите, пристигащи в Обединеното кралство с малки лодки, е намалил незаконните преминавания с 20%, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Сунак цели с това изказване да намали критиките в редиците на неговата Консервативна партия и в страната към миграционната му политика.

„Да спре лодките“, това бе едно от петте обещания на британския премиер, който се очаква да води консерваторите на парламентарните избори догодина, към неговите сънародници.

Сунак, който зае поста през октомври, обаче е упрекван от членове на партията си и от обществеността, че не действа достатъчно бързо. В резултат във Великобритания се стигна до протести, след като мигранти бяха настанени в хотели заради рекордния брой новопристигнали в страната миналата година. Британци изразиха недоволство, че има много хора, които нямат възможност да изплащат ипотеката си, но не са настанявани безплатно в хотели както мигрантите.

„За петте месеца от началото на плана преминаванията (през Ламанша) са с 20% по-малко от миналата година. Планът работи“, каза Сунак на пресконференция в Южна Англия.

Британският премиер допълни, че правителството му не е безучастно и ще работи усърдно, за да гарантира, че парламентът ще одобри нов закон в тази сфера.

Лейбъристката партия, обаче заяви, че Сунак се е провалил в разглеждането на десетките хиляди молби за убежище. 7600 души са преминали Ламанша от началото на годината, казаха още от основната опозиционна сила във Великобритания и прогнозираха, че през летните месеци броят на мигрантите вероятно ще се увеличи.

Великобритания отдавна опитва да ограничи броя на пристигащите през южните брегове, но Сунак е решен да докаже, че планът му за сключване на споразумения с други европейски държави с цел да намали броя на пристигащите и по-твърдата позиция на страната по отношение на миграцията може да даде резултати, отбелязва Ройтерс.

Той даде като пример споразумението, което сключи с Албания..

„Върнали сме 1800 души обратно в Албания само за шест месеца“, каза британският премиер. Той добави, че досега са били приемани един на всеки пет албански бежанци, а това съотношение вече е един на петдесет.

„Броят на албанците, пристигнали с малки лодки, е с почти 90% по-малък“, заяви британският премиер.

Той призова парламента да одобри внесения от него нов закон за нелегалната миграция, който ще позволи бързото задържане и депортиране на хората, пристигащи с малки лодки, обратно в родината им или в т. нар. сигурни трети страни като Руанда.

В момента нормативният акт се разглежда от горната камара на парламента, която може да се опита да отслаби някои от разпоредбите му, посочва Ройтерс.

„Това няма да се реши за ден и ще продължат да идват хора това лято, ето защо е толкова важно да променим закона“, каза Сунак.

„Политиката ми е много проста: Тази страна и вашето правителство, а не престъпните групи, са тези, които решават кой да дойде тук. Ще направя каквото е нужно, за да го постигна. Казах, че ще спра лодките, и ще го направя“, подчерта британският премиер.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО