Михаил Екимджиев: Сериалът на „Политико“ продължава, сега епизодът е „Въшките на тиквата“ срещу Каскета

Публикувано преди 11 месеца  |  България

„Сега сме във втория епизод на сериала от заглавието на „Политико“ – „Каскета срещу Тиквата“. Заглавието е „Въшките на Тиквата срещу Каскета“. Въшките е израз, който употреби един от членовете на прокурорската колегия на ВСС към своите колеги – шестима членове, които първи предложиха освобождаването на Иван Гешев от длъжност, а преди го бранеха от всеки. Сега се иска освобождаване от длъжност на Гешев, защото е употребил израза „политически боклук“, при положение че пред очите ни извършваше престъпления и всички тези въшки му ръкопляскаха и не даваха и косъм да падне от главата му“.

Това каза адвокатът Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

И подчерта, че страхът може да е много силен аргумент за такъв тип хора, за да вземат едно или друго решение.

„Опитвайки се да прогнозираме действията ми, не трябва да използваме рационални юридически и етични аргументи. Трябва да се фокусираме върху първичното – страх и обещания за облаги. Въпросът сега е дали страхът от Каскета, или от Тиквата ще надделее“.

Адвокат Екимджиев посочи, че сме влезли във финална права, защото Пленумът на ВСС може да отстрани Гешев още на следващото си заседание, датата на което зависи от министъра на правосъдието.

Според него делото „Барселонагейт“ е активирано не по желание на наблюдаващите прокурори, „които през последните три-четири години зорко спаха с отворени очи“, а по разпореждане на Гешев.

„Има мерене на мускули между Гешев и Борисов“.

По думите на адвоката в момента Иван Гешев използва публичния ресурс на институцията, за да оцелее:

„Затова прави безобразия… При тази бясна прокуратура с този главен прокурор, на когото пяна излиза от устата, не трябва да се жертва парламентаризмът и независимостта на институцията“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО