Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на новото редовно правителство. Новият министър на отбраната ще завари два документа на бюрото си. Те са свързани с посещенията на министрите на отбраната на Сърбия и Ирак. Иначе новото правителство го чакат много предизвикателства в сферата на отбраната. Основното е модернизацията на българската армия.

Това каза в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Очакваме в началото на 2025 година първите два самолета F-16. Получихме писмо от САЩ, че няма причина за забавяне. Ние изпълняваме ангажиментите си, американската страна също ги изпълнява, макар и със закъснения. Въоръжение за самолетите пристига и сега. 10 пилоти се обучават в САЩ. Проблем ще е инфраструктурата, но ние сме разчели, че трябва да сме приключил с изграждането на инфраструктурните проекти в края на 2024 година. Тогава ще додйдат от САЩ и ще обявят годни ли са хангарите са самолетите и ще ги сертифицират. Има и две оферти за закупуването на 125 мм гаубици, но те няма да се произвеждат в България, защото към момента нямаме тази възможност“, разкри служебният министър.

„Президентът няма как да носи отговорност за цялото служебно правителство. За оръжието за Украйна сме изпълнили всички изисквания. Изпращаме това, което имаме възможност. Ген. Атанас Атанасов трябва да се съсредоточи върху други неща. Да гледа как коалицията на „недоверието“ ще работи и как ще се разберат изчегъртващите с изчегъртаните. Нека ни убедят, че ще си имат доверие и ще работят, а не да говорят за импийчмънт на президента. Ние няма как да дадем 155 мм снаряди на Украйна. Винаги сме следвали общоевропейската политика за Украйна. Просто България няма 155 мм снаряди и няма как да ги дадем на украинската армия. Под шапката на МО няма военнопромишлен комплекс, който да почне да произвежда такива боеприпаси. Има частни оръжейни комплекси, но МО не може да ги задължи да пращат на Украйна такива снаряди. Служебното правителство е изпълнило всички задължения. Към момента няма пряка опасност за вътрешната сигурност на България от войната в Украйна. Никога не са водени разговори за изпращане на български военнослужещи в Украйна. Такова решение се взима от парламента. Приказките за изпращане на български военни в Украйна са поредните хибридки, които се използват от политическите партии за определени техни цели“, коментира Димитър Стоянов ситуацията около войната в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО