Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива случаи – например, ако издирваното лице живее в Южна Африка, неговите ятаци в България избират друго лице, което визуално прилича на него, изпращат го в Южна Африка на екскурзия, където те разменят документите си и издирваното лице се прибира с редовните документи на екскурзианта.

Това коментира пред Euronews Bulgaria юристът и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешни работи Минчо Спасов по повод прибирането на Ангел Христов в България, който почина от инфаркт.

После екскурзиантът в Южна Африка декларира, че е загубил документите си, съставя му се някакъв акт, издава му се временен пасаван и той се прибира по живо по здраво в България. Полезно ще бъде да се изучи от разследващите в МВнР какви сигнали са получени напоследък за изгубени документи, кои лица са ги направили и т.н.

Граничният контрол е визуален – дали лицето прилича на лицето от снимката. Нямаме други идентификационни признаци – пръстови отпечатъци и т.н.

Не мисля, че братя Галеви са рискували да се върнат, тъй като има устройства в МВР, с които могат да ги идентифицират и по гласовите им данни, независимо, че говорят от чужд телефон.

Изследването на въпроса с прибирането на Ангел Христов е важно не толкова за починалия, колкото за издирването на другия, защото предполагам, че те са продължили да бъдат заедно и извън страната. Издирването на г-н Галев е важно за правоохранителната система.

В такива случаи моите наблюдения са, че и прокуратурата, и МВР поставят въпроса на трупчета и чакат някакво ново съобщение, някой нов донос да постъпи, за да се активизират. Активни действия по издирване не мисля, че МВР има капацитет да прави, защото това е свързано с човешки ресурс, ангажиране на техника… Не мисля, че сме толкова напреднали в тази насока. Виждате, че не можем да организираме разпит по делегация от Дубай, камо ли да издирваме криещи се лица.

За съжаление нашите партньорски служби ни нямат доверие след няколкото констатирани случаи на теч на информация. След случая със Сретен Йосич например, когато дори лица с ранг на главен секретар на МВР бяха установени, че са установявали контакт с него – издирван за опит за убийство на холандски полицай. Това е една от причините за недопускането ни в Шенген, където течът на информация към престъпния свят е много тежко нарушение.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО