Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива случаи – например, ако издирваното лице живее в Южна Африка, неговите ятаци в България избират друго лице, което визуално прилича на него, изпращат го в Южна Африка на екскурзия, където те разменят документите си и издирваното лице се прибира с редовните документи на екскурзианта.

Това коментира пред Euronews Bulgaria юристът и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешни работи Минчо Спасов по повод прибирането на Ангел Христов в България, който почина от инфаркт.

После екскурзиантът в Южна Африка декларира, че е загубил документите си, съставя му се някакъв акт, издава му се временен пасаван и той се прибира по живо по здраво в България. Полезно ще бъде да се изучи от разследващите в МВнР какви сигнали са получени напоследък за изгубени документи, кои лица са ги направили и т.н.

Граничният контрол е визуален – дали лицето прилича на лицето от снимката. Нямаме други идентификационни признаци – пръстови отпечатъци и т.н.

Не мисля, че братя Галеви са рискували да се върнат, тъй като има устройства в МВР, с които могат да ги идентифицират и по гласовите им данни, независимо, че говорят от чужд телефон.

Изследването на въпроса с прибирането на Ангел Христов е важно не толкова за починалия, колкото за издирването на другия, защото предполагам, че те са продължили да бъдат заедно и извън страната. Издирването на г-н Галев е важно за правоохранителната система.

В такива случаи моите наблюдения са, че и прокуратурата, и МВР поставят въпроса на трупчета и чакат някакво ново съобщение, някой нов донос да постъпи, за да се активизират. Активни действия по издирване не мисля, че МВР има капацитет да прави, защото това е свързано с човешки ресурс, ангажиране на техника… Не мисля, че сме толкова напреднали в тази насока. Виждате, че не можем да организираме разпит по делегация от Дубай, камо ли да издирваме криещи се лица.

За съжаление нашите партньорски служби ни нямат доверие след няколкото констатирани случаи на теч на информация. След случая със Сретен Йосич например, когато дори лица с ранг на главен секретар на МВР бяха установени, че са установявали контакт с него – издирван за опит за убийство на холандски полицай. Това е една от причините за недопускането ни в Шенген, където течът на информация към престъпния свят е много тежко нарушение.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 5 юни 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Велислав Величков: Бяхме длъжни да се оттеглим от споразумението с ПП-ДБ
"Ние преглътнахме този проект, но не и това, че някой очевидно иска да обслужи определени кръгове в ...
Цветан Цветанов: Дидо Дънката е най-силният човек в Община Варна
Варненци коментират, че всичко което трябва да се случи в община Варна не се решава от кмета ...
Руското посолство: Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Митрофанова
Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. Функционирането на храма ...
Доц. д-р Йорданка Узунова: Проф. Спасов незаконно взе нашите права на академичен състав
Нещата се обърнаха за мен, когато на общото събрание на Медицинския факултет на Софийския университет проф. Спасов ...
Видинският митрополит Даниил за експулсираните руски духовници: Огорчени сме
Видинският митрополит Даниил коментира скандала със затварянето на Руската църква в София след решението за експулсиране на ...
Елена Йончева пред "Гардиън": Прозорецът от възможности за реформа на миграцията в ЕС се затваря
Прозорецът от възможности наистина се затваря. Държавите членки все още не могат да се споразумеят какво да ...
Рухна голям участък от шведска магистрала
Голям участък от магистрала в Югозападна Швеция рухна снощи. Трима души са леко пострадали и са откарани ...
Красимир Манов: Васил Велев управлява енергетиката, министърът му беше заместник
"Вчера /б.л. в четвъртък/ излезе една грандиозна новина - единият от председателите на партията, г-н Панев, излезе ...