В еврозоната! Унгария е готова да приеме еврото, но през 2030 година

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме длъжни да приемем еврото, което ще бъде съвместно решение на унгарското правителство и Европейската комисия, каза Гьорги Матолчи, съобщава Hungarytoday.

„20 държави вече са въвели еврото и в един момент нашата страна трябва да ги последва“, допълни председателят.

„Нашата позиция е, че когато достигнем почти 90 процента от средното ниво на развитие на Европейския съюз, ще сме готови за еврото“. Според Матолчи това трябва да се случи до 2030 г.

Въвеждането преди това би било безотговорно, защото видяхме например, че Словакия влезе в еврозоната донякъде неподготвена, но с голяма решителност и икономиката им се срина изключително много.

Гърция също влезе в еврозоната неподготвена, дванадесета след единадесетте страни основателки и те също загубиха, продължи той.

Арпад Ковач, председателят на Фискалния съвет, по-рано изчисли, че можем да приемем еврото още през 2024 г., но това се оказа твърде оптимистично.

Междувременно има смисъл да се използва добре специалното пространство за маневриране на Унгарската централна банка, което използвахме добре, например по време на много рисковия и опасен период на Covid кризата, посочи Матолчи.

Той добави, че „направихме повече от 11 000 милиарда форинта достъпни за унгарската икономика и това означава допълнителни 10 процента икономически растеж“.

„Не бихме могли да направим това като член на еврозоната. Унгарската национална банка успя да направи това, защото имаше целеви програми, като програмата за облигации“, добави той.

„Така че, докато достигнем последния етап на догонване, се нуждаем от инструментите и ресурсите на независима, изключително гъвкава национална централна банка“, обясни той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 5 юни 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Висши командири на руския флот са убити при ракетните удари в Крим
Украинската армия каза днес, че е убила или ранила "висши командири" на руските военноморски сили при вчерашната ...
Радан Кънев хвали Денков
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев сподели мнение в социалната мрежа "Фейсбук", че премиерът акад. Николай Денков ...
Бивш шеф на НСО: Вярвам в службите, но с чувство на съмнение
У нас се говори изключително много за службите. Духът е изпуснат от бутилката. Службите се нуждаят от ...
Великобритания е водила тайни преговори с Русия
Британски официални лица са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на ...
Спортна звезда пръска сексапил
Кий Алвеш често е определяна за най-сексапилната волейболистка в света. Твърди се, че е отхвърлила интимно предложение ...
Антон Хекимян за раздялата с бТВ: Извървях дълъг път, сърцето ми е пълно
Щастлив съм, че се участвах в това пътешествие. Това написа Антон Хекимян в емоционален пост в своя ...
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл
Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега ...
Хекимян напусна бТВ
bTV Media Group (bTV) обявява, че приема с незабавен ефект оставката на Антон Хекимян, директор „Новини, актуални ...