Инспекторите по труда обикалят нивите и градините

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) засилва контрола върху трудовите правоотношения в селското стопанство с началото на земеделския сезон. Това съобщи пресцентъра на ИА ГИТ.

От началото на 2023 г. контролните органи са извършили 1324 проверки, при които са констатирани 5413 бр. нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75, обобщи news.bg.

Инспекцията по труда напомня, че работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв., като това нарушение е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

Заради спецификата на работата в растениевъдството, в Кодекса на труда е предоставена възможност за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от един ден. Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Земеделските стопани и тютюнопроизводителите нямат задължение да регистрират този вид договори в НАП, да оформят трудови книжки и др.

Припомняме, че въпреки възможността за еднодневни трудови договори в селското стопанство, всеки десети продължава да работи без такъв по данни от миналата година от проверките на ГИТ.

ИА ГИТ предлагат софтуер на сайта си, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат заявявани онлайн, както и да се изготвят интерактивни оценки на рискове в сектор „Селско стопанство“.

Eксперти от Инспекцията по труда се включиха в семинар на тема „Спазване на трудовото законодателство, в т.ч. осигуряване на здраве и безопасност при работа за работещите в земеделието“, организиран от Националната служба за съвети в земеделието.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО