Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха

Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма да умрат. Държавата използва такива хора, изстисква ги и ги изхвърля. Това заяви бивш командос на 75 години, дошъл на погребението на Ангел Христов – Геле.

МО потвърди: Гръцки Ф-16 ще пазят българското небе

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време. Това се посочва в официална позиция на Министерство на отбраната във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ни, съобщават от пресцентъра на военното ведомство.

Митрофанова събра БСП и „Възраждане“ на прием в посолството

Тържествен прием в навечерието на Деня на Русия се състоя днес в руското посолство в София, предаде ТАСС, като се позова на свой кореспондент на място.

Доц. Наталия Киселова: Румен Радев финално ще реши съдбата на Иван Гешев

Това ще е петият министър за малко повече от 2 години, който полага усилие в процедура, която цели отстраняване от длъжността главен прокурор на г-н Гешев.

Д-р Ненков напуснал ВМА след скандал с Мутафчийски

„Правим се, че цензурата я няма. И когато се получи такъв сблъсък, е голяма изненада за всички. А всъщност се оказва, че далеч не е така, или поне не в нашите среди, защото аз знам за колеги от болницата, които са ограничавани без особен повод“.

Петър Волгин: Тагарев да не се спотайва зад евроатлантизма си!

Крайно време е министърът на войната да престане с вербалната активност по повод българската военна помощ за Украйна и да премине към действия. Това пише журналистът Петър Волгин в личната си фейсбук страница.

МОН обяви оценките от матурите

Средният резултат на випуск 2023 на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък – с около 2,5 т., от този през предходната година, пишат от МОН.

Шефът на КЕВР: Има вероятност поскъпването на тока да е с повече от планираните 3,6%

По план увеличението на тока през новия регулационен период трябваше да бъде средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация, каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Той обаче уточни, че ще се наложи корекция като вероятно цената ще бъде завишена, съобщават от БНТ. Причината за това е фактът, че в последните дни служебният министър на енергетиката Росен Христов е разпоредил да се пусне на пазара електроенергия от ТЕЦ Марица изток, която е два пъти по-скъпа и чиято цена ще влезе в общия микс. С колко ще поскъпне токът тепърва КЕВР ще изчисляват.

Адм. Емил Ефтимов за военната помощ за Украйна: И новият военен министър вече знае с какво разполага армията ни

Решението за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна трябва да бъде взето от политиците, коментира пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава бойните стрелби по време на учението „Шабла 2023“.

Десислава Атанасова скочи на Спецов

След всичко, което беше изнесено като данни, че Румен Спецов е продал фирма с огромни задължения към бюджета към НАП, смятам за абсолютно недопустимо отново да заеме този пост. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в кулоарите на парлманета по повод връщането на Спецов като шеф на НАП.

Желязков наказа Тошко Йорданов със „забележка“ заради неподходяща дума по време на изказване

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов беше наказан със „забележка“ от председателя на парламента заради изказване от парламентарната трибуна. Желязков уточни, че наказанието не е заради метафората, която е употребена, защото Йорданов имал добър алегоричен изказ, а заради конкретно съществително име, предават от БТА.

Гешев: Проверката не е натиск

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че по сигнал на представител на прокуратурата, срещу него е било образувано досъдебно производство. Обвинител №1 каза това в отговор на критика на члена на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, че върху съдебните кадровици, които искат предсрочното освобождаване на Гешев, се оказва натиск чрез проверки и призовки.

Радостин Василев за новия кабинет: Това е кървавата коалиция ГЕПИ

„Това е кървавата коалиция ГЕПИ, която всъщност вече за втори ден в Народното събрание се вижда, че тя не може да функционира нормално и те ще се самоизядат в един много близък момент. Коалицията ГЕПИ обаче след два дни в Народното събрание разбираме, че търси вече подпора и я има в хората от ДПС, с които ще правят конституционна реформа.“
Това каза на брифинг в парламента независимият депутат Радостин Василев по повод новото правителство „Денков-Габриел“,цитиран от БНР
Той продължи още:
„Вчера господин Пеевски грухтеше нещо от първия ред, когато аз казах, че неговото членуване в комисия по конституционна реформа в Народното събрание е предизвикателство към гражданското общество. Да правиш коалиция с „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и ГЕРБ и конституционна реформа с ДПС е най-отвратителното нещо, което новата политическа история на България е виждала, но то беше затвърдено днес от изказванията и от декларациите на политическите партии. Господин Цонев, изключително нагло и самодоволно, каза, че най-големият експерт в тяхната група по конституционна реформа се казва Делян Пеевски и че той е автор на техния законопроект. По-страшното е, че вчера в гласуванията ние видяхме огромното лицемерие, което днес се опитваха всички в този парламент да измият с някакви фалшиви декларации“.

БОЕЦ готви протест срещу Пеевски

Гражданското движение БОЕЦ излиза на протест в четвъртък (15 юни) в 10:00 часа пред служебният вход на парламента с искане за незабавно отстраняване на Делян Пеевски от Конституционната комисия.

Единодушно: Депутатите приеха удължаването на бюджета

С 207 гласа „за“, нито един против и въздържал се Народното събрание прие с предложените редакционни предложения допълнително удължаване на бюджета, съобщи Нова телевизия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО