Джо Байдън защити ЛГБТ общността

Публикувано преди 10 месеца  |  Света

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди приемането в различни американски щати на закони, ограничаващи правата на представителите на ЛГБТ общността, предаде Асошиейтед прес. Байдън ги определи като жестоки и бездушни по време на общата пресконференция с гостуващия му британски премиер Риши Сунак.

Критиките му бяха насочени по-специално към законите, ограничаващи правата, видимостта и достъпа до здравни грижи за представители на ЛГБТ общността. Представителите на тази общност се чувстват сякаш са подложени на атака, каквато никога не е имало срещу тях, а Белият дом има малко опции за действие.

„Това са нашите деца. Това са нашите съседи“, заяви Байдън по адрес са представителите на ЛГБТ общността. „От огромно значение е как ние се отнасяме с всеки в тази страна“, допълни той.

Думите на Байдън дойдоха броени часове, след като Белият дом реши да отмени голямо тържество на Южната морава, посветено на месеца на правата на ЛГБТ общността. В тържеството трябваше да участват хиляди хора. То бе отменено заради влошаване на качеството на въздуха зарад пожарите в Канада.

Байдън призова законодателите да приемат закони, които защитават правата на ЛГБТ общността. Той бе обявил това за един от водещите си приоритети по време на предизборната си кампания през 2020 г. Но приемането на тези закон е в задънена улица в Конгреса.

Президентът се обърна към представителите на ЛГБТ общността с думите: „Вие сте обичани, гласът ви се чува и тази администрация ви подкрепя“. Той добави, че неговото правителство работи неуморно, за да се увери, че представителите на ЛГБТ общността са защитени.

Правозащитници говорят за безпрецедентно и опасно увеличение на дискриминаторните закони в различи щати от началото на годината. Над 525 анти-ЛГБТ закони са внесени за обсъждане на местно ниво, докато 70 законопроекта са вече обнародвани. Това е двойно повече в сравнение с миналата година.

Източник: БТА

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО