Украйна и нейните съюзници осъдиха атаките по евакуираните заради наводненията

Публикувано преди 10 месеца  |  Света

Украйна и нейните съюзници в ООН, сред които САЩ, Франция и Япония, осъждат атаките срещу операциите по помагане на жителите на Херсон и призовават Русия да позволи безпрепятствения достъп на помощ след разрушаването на язовирната стена край Нова Каховка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Осъждаме твърдо обстрела по зоните на евакуация и призоваваме руските власти да преустановят тези атаки и да позволят на евакуационните екипи да помогнат безпрепятствено на засегнатото население“, заяви пред медиите постоянния представител на Украйна в ООН Сергий Кислица, заобиколен от колегите си от няколко страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Малта, Албания) и на страните членки на ЕС.

„Призоваваме също така Руската федерация да позволи пълен, сигурен и безпрепятствен достъп до засегнатите райони на левия бряг на Днепър, който е под контрол на нейната армия, за да може хуманитарните представители, в частност ООН и Международният комитет на Червения кръст да помогнат на жителите“, допълни той.

В последните дни украинците обвиняват руската армия, че нанася удари по Херсон в момент, в който хиляди цивилни се евакуират от наводнените зони.

Според Киев един човек е бил убит, а 18 ранени, сред които и служители на Бърза помощ, при руските удари по центъра на Херсон и околностите му.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО