Йовчев за свалянето на Гешев: Може да се случат доста страшни неща

Публикувано преди 10 месеца  |  България

Безобразията в съдебната система са от години, не е виновна само една партия. „Това което става последните седмици е грозно и показва сериозните проблеми в Прокуратурата и ВСС. Бяхме свидетели на радикални идеи за промени. Например, че съюзът на съдиите трябва да предлага кандидатите, а парламентът да ги одобрява. По Конституция обаче върховният суверен е народът. В момента се говори за премахване на фигурата на главния прокурор. Добре, но ако нямаме ясен механизъм, по който ще се управлява системата по места, може да се случат доста страшни неща – да няма централна власт”, каза Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, цитиран от Нова телевизия.

„Обстоятелствата, при които беше създадено правителството, остават усещането, че то не е формирано на основата на обща платформа – ценности, принципи и идеи, а на основаната на желание да се овладеят структури”, коментира още той.

За взрива срещу Иван Гешев: „Изключвам версията това да е инсценировка с участието на главния прокурор. Не мисля, че някой би се съгласил да участва в нещо, в което има реален взрив със сачми. И някой да му каже „Не се притеснявай, тя колата ти е бронирана““, каза бившият председател на ДАНС.

На въпрос как оценява засилените действия на Прокуратурата след случая с опита за атентат, Йовчев каза следното: „Не мога да си обясня как толкова много дела, които се бавиха с години, сега тръгнаха. Очевидно е, че има външна намеса”.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО