Празнува цяла България, празнува и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово

Публикувано преди 1 седмица  |  Образование

15 септември – най-вълнуващият ден за българското училище.

Първият ден от новата учебна година – 2023 – 2024!

Денят на ученици, учители, родителите и спомена…

Празнува цяла България, празнува и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово.

С арка от цветя и под звуците на познатите на всички детски песни, родното школо разтвори врати за тези, които тепърва влизат в училище, и тези, които за пореден път прекрачват училищния праг, но пораснали с едно лято, копнеещи да видят старите си приятели, да седнат на чиновете, опазили тайните им, да вдишат въздуха на класната стая, натежал от термини и формули, разкази и дати, от смях и лудории. То посрещна и родителите, връщайки ги към безгрижните и щастливи дни от живота им, спомняйки мечтите, идеалите на детството и юношеството и с надеждата за прекрасното бъдеще на детето до себе си. Пред колоните от ученици са и учителите – притихнали, умилени, изпълнени с мисълта за голямата отговорност на благородното си дело. За тях са огромните пъстроцветни букети, слънчевите усмивки, протегнатите ръце, отворените за обич души. В тях са вперени очите, надеждите да поведат децата по тайнствените пътеки на различните науки и изкуства.

Тържеството започна с посрещане на българския трибагреник – символ на величието и силата на българския народ. По традиция, думата бе дадена на директора на училището – г-жа С. Стоянова, която честити новата учебна година с осъзнатата отговорност да се даде на учениците съзнанието за техните корени, за това, че те са част от българската нация, като заедно с това да повярват в себе си, да почувстват, че имат криле и сили да достигнат мечтите си.

Прочетени бяха поздравителни адреси от началника на РУО Ямбол, С. Стойков и от кмета на община Елхово, П. Киров.

Специален поздрав беше отправен от момичетата на вокална група „Чучулига“, с ръководител г-жа В. Ангелова, които със звучните си детски гласчета изпълниха песен за буквичките и внесоха много топлина във всички сърца.

Празничното настроение в училище се повиши от танца с балони, прекрасно изпълнен от третокласници, с ръководител г-жа Р. Димитрова.

Учениците от първи клас – Дария и Стоил, Изабел и Лъчезар, споделиха своя трепет и вълнение чрез изпълнението на стихотворения. Те получиха специални поздрави и заръки от четвъртокласничката Мария и от М. Койчева, родител на първокласник.

След тържественото откриване на учебната година, за първи път прага на училището прекрачиха с притеснение най-малките – учениците от първи клас, посрещнати от своите учители – госпожите М. Димитрова – Петрова и Ж. Сотирова – с погача и мед, с новите учебници и книжки, в украсените с много любов класни стаи.

Школският звънец подкани ученици и учители да влязат в класните стаи, готови за предизвикателства и приключения през новата учебна година, осъзнавайки основната задача, която стои днес пред училището – да подготвя за живота личности, които умеят да общуват, да търсят и откриват сами нужните знания, да се справят с проблеми в учебна, професионална и житейска ситуация.

Само човешкия ум, труд и чисти помисли могат да променят времето и пространството, за да ги направят от полза на хората. Но за да стане това, трябва да го има Училището!

 

 Статията е публикувана на 15 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Велизар Шаламанов смъмри ДАНС
От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС? ...
Решението на Франция да изтегли войските си от Нигер не променя позицията на САЩ
Решението на Франция да изтегли военнослужещите си от Нигер след преврата в западноафриканската страна през юли не ...
Движението по Кримския мост е спряно
Назначеният от Москва губернатор на Севастопол в Крим Михаил Развожаев обяви тази вечер въздушна тревога в града, ...
Мехмед Дикме: От Пеевски вече зависи всичко в държавата
Делян Пеевски се превърна в най-важния фактор в държавата, той определя дневния ред и на политиците, и ...
Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби
"Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои ...
Напрежение между Италия и Германия
Италианската министър-председателка Джорджа Мелони е изпратила писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което му казва, че ...
Модел и инфлуенсър отново показа перфектните си форми
Саманта Сепулведа е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава и активно със спорт, като набляга на фитнеса ...
Унищожиха морска мина край Созопол
Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес, 25 септември, по сигнал ...