Паметник на загиналите гранични полицаи беше открит в Елхово (+снимки)

Публикувано преди 1 седмица  |  Общество

На 16.09.2023г. пред РДГП – Елхово беше открит паметник „В памет на загиналите при охрана на българската граница“ граничари. Старши лейтенант Илия Великов Великов роден на 31 юли 1973 г, загинал на 12 октомври 2001 г и  Младши инспектор Петър Димитров Бъчваров роден на 3 октомври 1990, загинал на 7 ноември 2022, които дават живота си за защитата на Родината и в изпълнение на служебния си дълг.

На церемонията присъстваха министърът на МВР Калин Стоянов, г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, г-н Николай Тончев – председател на ОбС Елхово, Г-н Живко Коцев – главен секретар на МВР,  Комисар Антон Златанов – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, Комисар Иван Русев – Директор на ОДМВР – Ямбол, Комисар Динко Динков – Директор на РДГП Елхово, родители и близки на загиналите, граждани.

Мемориалният комплекс е изграден по инициатива на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров в отговор на желанието на граждани и представители на РДГП – Елхово за изграждане на военен паметник в памет на загиналите при охраната на българската граница.

Паметникът е поставен на стоманобетонов постамент, облицован с гранитни плочи. Той наподобява пирамида и символизира точното обозначаване на граничната линия с гранични пирамиди и гранична бразда.

Ръководствата на Община Елхово и РДГП Елхово изказват искрената си благодарност към десетките дарители, които се включиха в инициативата за изграждане на мемориален комплекс в памет на загиналите гранични полицаи. Сред тях са различни структури на МВР, регионални дирекции на гранична полиция, Областни дирекции и районни управления на МВР, Столична и регионални дирекции пожарна безопасност и защита на населението, както и редица благодетели от страната.

Паметникът бе открит от кмета на Община Елхово и министъра на вътрешните работи.

Нека запазим паметта на тези двама млади мъже. И нека да послужат за пример на идните поколения. За мен те са съвременните герои на нашето общество. Дано да нямаме други случаи с такъв трагичен край“, каза кметът на Елхово Петър Киров. По думите му загубата на граничните полицаи е трагедия за Елхово, почти всяко семейство и дом са свързани с граничните служби, поради близостта с българо-турската граница.

„Днес всички ние сме тук, за да почетем паметта на двама достойни мъже, които дадоха живота си в името на дълга – да защитят границата на Република България. Със своя героизъм, саможертва и патриотизъм, младши инспектор Бъчваров и старши лейтенант Великов показаха, че девизът на всички граничари „Нито крачка назад, зад нас е България“, не са само думи. С цената на живота си, те защитиха своята Родина”, каза пред събралите се вътрешният министър Калин Стоянов.

Заупокойна молитва отслужи ставрофорен иконом хаджи Николай Клюнков.

Всички присъстващи почетоха паметта на загиналите за опазване на българската граница граничари с едноминутно мълчание и свеждане на глава.

Всички официални гости, колеги, близки и приятели на загиналите граничари поднесоха венци и цветя в знак на почит.



Статията е публикувана на 16 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Мехмед Дикме: От Пеевски вече зависи всичко в държавата
Делян Пеевски се превърна в най-важния фактор в държавата, той определя дневния ред и на политиците, и ...
Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби
"Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои ...
Напрежение между Италия и Германия
Италианската министър-председателка Джорджа Мелони е изпратила писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което му казва, че ...
Модел и инфлуенсър отново показа перфектните си форми
Саманта Сепулведа е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава и активно със спорт, като набляга на фитнеса ...
Унищожиха морска мина край Созопол
Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес, 25 септември, по сигнал ...
Циментовоз уби жена край Благоевград
Жена е била прегазена от тежкотоварен камион в производствената база на строителна компания край благоевградското село Бело ...
Експлозия разтърси склад за бензин в Нагорни Карабах
Силна експлозия е станала в склад за бензин недалеч от пътя Степанакерт-Аскеран, съобщи Арменпрес, като се позова ...
САЩ поставиха условия на Киев, за да продължи да получава оръжия
Заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Майк Пайл е изпратил писмо до Платформата ...