Паметник на загиналите гранични полицаи беше открит в Елхово (+снимки)

Публикувано преди 3 месеца  |  Общество

На 16.09.2023г. пред РДГП – Елхово беше открит паметник „В памет на загиналите при охрана на българската граница“ граничари. Старши лейтенант Илия Великов Великов роден на 31 юли 1973 г, загинал на 12 октомври 2001 г и  Младши инспектор Петър Димитров Бъчваров роден на 3 октомври 1990, загинал на 7 ноември 2022, които дават живота си за защитата на Родината и в изпълнение на служебния си дълг.

На церемонията присъстваха министърът на МВР Калин Стоянов, г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, г-н Николай Тончев – председател на ОбС Елхово, Г-н Живко Коцев – главен секретар на МВР,  Комисар Антон Златанов – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, Комисар Иван Русев – Директор на ОДМВР – Ямбол, Комисар Динко Динков – Директор на РДГП Елхово, родители и близки на загиналите, граждани.

Мемориалният комплекс е изграден по инициатива на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров в отговор на желанието на граждани и представители на РДГП – Елхово за изграждане на военен паметник в памет на загиналите при охраната на българската граница.

Паметникът е поставен на стоманобетонов постамент, облицован с гранитни плочи. Той наподобява пирамида и символизира точното обозначаване на граничната линия с гранични пирамиди и гранична бразда.

Ръководствата на Община Елхово и РДГП Елхово изказват искрената си благодарност към десетките дарители, които се включиха в инициативата за изграждане на мемориален комплекс в памет на загиналите гранични полицаи. Сред тях са различни структури на МВР, регионални дирекции на гранична полиция, Областни дирекции и районни управления на МВР, Столична и регионални дирекции пожарна безопасност и защита на населението, както и редица благодетели от страната.

Паметникът бе открит от кмета на Община Елхово и министъра на вътрешните работи.

Нека запазим паметта на тези двама млади мъже. И нека да послужат за пример на идните поколения. За мен те са съвременните герои на нашето общество. Дано да нямаме други случаи с такъв трагичен край“, каза кметът на Елхово Петър Киров. По думите му загубата на граничните полицаи е трагедия за Елхово, почти всяко семейство и дом са свързани с граничните служби, поради близостта с българо-турската граница.

„Днес всички ние сме тук, за да почетем паметта на двама достойни мъже, които дадоха живота си в името на дълга – да защитят границата на Република България. Със своя героизъм, саможертва и патриотизъм, младши инспектор Бъчваров и старши лейтенант Великов показаха, че девизът на всички граничари „Нито крачка назад, зад нас е България“, не са само думи. С цената на живота си, те защитиха своята Родина”, каза пред събралите се вътрешният министър Калин Стоянов.

Заупокойна молитва отслужи ставрофорен иконом хаджи Николай Клюнков.

Всички присъстващи почетоха паметта на загиналите за опазване на българската граница граничари с едноминутно мълчание и свеждане на глава.

Всички официални гости, колеги, близки и приятели на загиналите граничари поднесоха венци и цветя в знак на почит.Статията е публикувана на 16 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...
Кметът на Смолян поиска възнаграждение 50% от заплатата на министър – 4560 лева
Заплата от 4560 лв. поиска кметът на Смолян Николай Мелемов, а заплатите на кметовете на кметства в ...
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите. „Възраждане“ скочиха срещу депутат – бил по тениска и „пиян“
Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев за даването на наши БТР-и на Украйна, съобщават от novini.bg. Това ...