Колко е почасовата надница у нас и в Европа

Публикувано преди 7 дни  |  България

България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни. Унгария, Хърватия, Словения и Румъния ни изпревариха, след като няколко тримесечия поред ние отбелязвахме най-висок ръст на заплатите и разходите за труд в ЕС, съобщава в. „Сега“.

Данните са на Евростат за второто тримесечие на годината. Според тях почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 14.2% на годишна база, но предни тримесечия ръстовете бяха над 15 и дори над 16%. Това обаче не е достатъчно, за да ни отлепи от последното място по заплати.

Най-високо увеличение на почасовото заплащане е регистрирано в Унгария – 17,3 %. Следват Хърватия и Словения (и двете +14,5 %), Румъния (+ 14.4 %) и след тях се нарежда България. С двуцифрено увеличение през второто тримесечие са и заплатите в Полша (+13.3%), Естония (+13.1%), Литва (+12.4%) и Латвия (+12.3%).

Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. В страните от еврозоната този ръст е 4.5%.

Впечатление прави, че почасовите разходи за труд в Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, нарастват през второто тримесечие доста скромно – с 3.8%, т.е. под средното ниво за еврозоната.

НА ОПАШКАТА

Въпреки това средните възнаграждения в страните от Източна Европа продължават сериозно да изостават от тези в Западна Европа. За България разликата е най-драстична и страната ни продължава да е на опашката по доходи в съюза.

Ако в Германия в края на 2022 г. почасовата надница е било 39.5 евро, то у нас тя е едва 8.2 евро, показват данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9.5 евро на час, а Унгария – с 10.7 евро. Хърватия влезе в началото на тази година в еврозоната със средно възнаграждение от 12.1 евро средно почасово заплащане. В Балтийските страни то се движи между 12 и 16 евро.

Чехия отбелязва най-високи възнаграждения от бившите соцстрани – в края на 2022 г. средното ниво на заплащане е 16.4 евро на час. Това е повече от средната надница в Гърция от 14.5 евро.

Люксембург и Дания са страните в ЕС с най-високи възнаграждения, съответно с 50.7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за ЕС почасовото възнаграждание през миналата година е било 30.5 евро.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Унищожиха морска мина край Созопол
Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес, 25 септември, по сигнал ...
Циментовоз уби жена край Благоевград
Жена е била прегазена от тежкотоварен камион в производствената база на строителна компания край благоевградското село Бело ...
Експлозия разтърси склад за бензин в Нагорни Карабах
Силна експлозия е станала в склад за бензин недалеч от пътя Степанакерт-Аскеран, съобщи Арменпрес, като се позова ...
САЩ поставиха условия на Киев, за да продължи да получава оръжия
Заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Майк Пайл е изпратил писмо до Платформата ...
Епископ Тихон срещу руския посланик Митрофанова: Без заповед на патриарх Неофит храм не може да бъде затворен
Руската църква „Свети Николай” беше затворена в четвъртък следобед и все още не е отворена. Патриарх Неофит ...
Първо във ФАКТИ: Български духовници поискаха от руския посланик Митрофанова ключовете от Руската църква. Тя отказала
Български духовници са се срещнали с руския посланик Елеонора Митрофанова. Това научи ФАКТИ от двама независими източника, ...
Кражби на мед и метали в Германия: положението е драматично
Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда от провалите през последните десетилетия, а в ...
Суперзвезда в кеча се прехвърли в порното
Бившата суперзвезда в кеча Лейси Евънс се присъедини към сайт за възрастни FanTime. 33-годишната красавица реши да ...