Полицейски предупреждения преди протестите на земеделците? Ерик Борисов пред ФАКТИ

Публикувано преди 7 дни  |  България

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. Защо обаче полицията привиква земеделци и ги кара да подписват декларации… Пред ФАКТИ говори животновъдът Ерик Борисов.

– Г-н Борисов, получил сте предупреждение от полицията преди протестите, които се организираха по места в понеделник. Разкажете повече. Как и какво се случи?
– Беше почивният ден в събота сутринта. Два дни преди протеста в понеделник. Обади ми се кварталният на село Ясен и ми даде да подпиша декларация. В нея ставаше въпрос, че ме предупреждават да спазвам обществения ред. Също така, ако има провокации, ще ми бъде потърсена отговорност, ако участвам в протестите.

– С ваша техника или само с лично присъствие участвахте в протеста вчера?
– Добре е да направя пояснението, че аз участвам в общите протести като животновъд. Не се занимавам със зърнопроизводство. Стопанството ми не се изразява в декари и трактори, а единствено имам пасища, за които се грижа. Нямам тежка техника, аз съм просто животновъд и точно като такъв подкрепям колегите в бранша. Трябва да знаете, че в последните няколко месеца много се промениха нещата, ние – като животновъдно общество, сме най-потърпевши от всички. Трябва да се борим с изкупни цени, с липса на работна ръка. Работата на животновъдите е 24/7, няма почивка.

– Животни не се гледат лесно, това е факт…
– За да дойда на протеста в София, трябва да направя много уговорки с хора, които да гледат овцете ми. Просто в последните няколко месеца нещата не са никак добри. Трябва да се отбележи, че тук не говорим само за внос на украинско зърно. Да, зърнарите са потърпевши, но потърпевшо е цялото селскостопанско общество. Говори се основно за внос на зърно, но нека да обърнем внимание на вноса на сухо мляко, което много подбива цените на родното производство. Млекопреработвателите отказват да изкупуват от фермите млякото, защото сухото мляко от Украйна е доста по-евтино. В България отдавна вече не се гледа качеството, а важно е само количеството. Това не е добре.

– За първи път ли получавате такова предупреждение от полицията преди участие в протести?
– Да. На протеста преди две години затворихме пътя София-Варна край Велико Търново. Блокирахме движението, изляхме мляко от цистерни, запалихме вълна. Органите на реда бяха уведомени, имаше обходни маршрути. Всичко бе организирано и си протече без никакви ексцесии. За първи път сега ми се случва такова нещо с предупреждение. Доколкото разбрах, това се е случило и с всички земеделски производители в региона. Всички са били предупредени с такива декларации. Защо? Самите полицаи ни казват, че са били инструктирани така от по-горно ниво. И на тях не им се занимава, защото и те са хора от народа. Те също подкрепят протеста ни. В понеделник затворихме пътя край село Ясен за един час. Получихме много силна подкрепа от органите на реда, а това ни дава възможността ясно да осъзнаем всички, че недоволството е голямо. Въпросът е, че и те – като служители, не искат да го правят това. Някак ги карат да правят неща, които са против тяхната воля, но те трябва да ги изпълняват. Защо? Пак питам защо… Нали управляващите са с крайно либерални убеждения. Когато те протестираха на жълтите павета, бяха много против оказването на каквато и да е съпротива отстрана на органите, въпреки че протестите за смяна на правителството бяха доста по-агресивни. Хвърляха камъни по полицаите и палеха огньове. Ние казахме на всички, че протестът ще е мирен, няма да има провокации и ексцесии. Защо е нужно това?

– Каква е организацията от вашия регион за протеста в София днес?
– От плевенско още вчера тръгнаха около 50 трактора към София и ще ги паркират пред Министерството на земеделието. Организацията бе за 11:00 часа, но, както е известно, се отложи за 15.00 часа . Ще се съберем в София, за да изразим нашето недоволство от това, което се случва в държавата, и отношението към сектор селско стопанство.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Велизар Шаламанов смъмри ДАНС
От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС? ...
Решението на Франция да изтегли войските си от Нигер не променя позицията на САЩ
Решението на Франция да изтегли военнослужещите си от Нигер след преврата в западноафриканската страна през юли не ...
Движението по Кримския мост е спряно
Назначеният от Москва губернатор на Севастопол в Крим Михаил Развожаев обяви тази вечер въздушна тревога в града, ...
Мехмед Дикме: От Пеевски вече зависи всичко в държавата
Делян Пеевски се превърна в най-важния фактор в държавата, той определя дневния ред и на политиците, и ...
Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби
"Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои ...
Напрежение между Италия и Германия
Италианската министър-председателка Джорджа Мелони е изпратила писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което му казва, че ...
Модел и инфлуенсър отново показа перфектните си форми
Саманта Сепулведа е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава и активно със спорт, като набляга на фитнеса ...
Унищожиха морска мина край Созопол
Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес, 25 септември, по сигнал ...