Емануил Йорданов: Изсипаха се маса пари от Западна Европа за ромското включване. И те потънаха като вода в пясък

19 септември 2023 10:33  |  България

„Преди 15-ина години се думкаха тъпани за Десетилетие на ромското включване, изсипаха се маса пари от Западна Европа и тези пари потънаха като вода в пясък. Никой за нищо не се е включил, изключая една малка върхушка на ромската общност, която очевидно е получила парите, а към тях може би и други хора, облечени във власт към онзи момент.“
Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат.

„Тази интеграция не е възможна, когато парите, които се отделят за тези цели, се крадат от отделни лица“, подчерта Йорданов в анализа си на вчерашния случай, при който младеж бе прострелян фатално по време на полицейско преследване след грабеж.
Днес прокуратурата и СДВР ще оповестят повече информация по казуса. По неофициална информация на БНР е имало предупредителни изстрели и викове „Полиция“ преди стрелбата.

„Дори този разказ на единия от заподозрените носи доста информация. Но на един толкова ранен етап на разследването не могат да се правят категорични изводи. Става въпрос за лица, извършили престъпление от общ характер. При грабежа няма значение за каква сума става въпрос, защото извършителят не може да знае колко пари има в раницата, може да има и банкови карти. Това, което казва момчето, показва, че са били произведени предупредителни изстрели. Стрелбата е била насочена към това да се спре бягството“, подчерта Йорданов, като се позова на излъчен в медиите запис от роднина на един от участниците в инцидента.

Правната норма говори за стрелба, не е посочено в кои части на тялото може да се стреля, уточни той.

Запитан възможно ли е случаят да приключи, без да се търси наказателна отговорност от полицейския служител, бившият министър на вътрешните работи изтъкна, че това трябва да прецени прокуратурата на база на събраните доказателства.

Според Йорданов от изнесеното до момента в публичното пространство може да се направи извод, че полицаят, произвел изстрелите по починалото след това момче, не е извършил престъпление.

Има какво да се иска повече в обучението на личния състав, отбеляза обаче той.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО