Ето в коя държава Русия изнася въглищата от окупираните територии в Украйна

19 септември 2023 16:27  |  Света

Турция се превърна в най-големия купувач на въглища от анексираните територии на Украйна. Въглища на стойност от най-малко 14,3 милиона долара, добити в окупираните от Русия украински територии, са били изнесени за Турция през тази година, според данни на руските митнически власти, проучени от Ройтерс. Това представлява 95% от всички доставки.

Около 160 400 тона въглища, добити в окупираните части на украинските области Донецк и Луганск, са внесени в Турция между февруари и юли 2023 г., показват митническите данни. Три компании, посочени в документите на митниците, са потвърдили за Ройтерс, че през този период са изнесли за Турция въглища от двата окупирани региона.

Турция е член на НАТО, но не спазва санкциите срещу Русия и окупираните от нея украински територии, наложени от Запада. Същевременно управляващите в Анкара признават териториалната цялост на Украйна, посочва Ройтерс. В същото време от Държавния департамент на САЩ заявиха, че са запознати с тези доставки, но отказаха да коментират ситуацията.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО