Избраха „Кмет на годината“ за изтичащия мандат

19 септември 2023 16:32  |  България

На официална церемония бяха отличени най-добрите кметове на България за мандата 2019-2023 гг. Голямата награда отиде в кметовете на Стара Загора Живко Тодоров (за голяма община), на Родопи Павел Михайлов (за средна община) и на Сливница Васко Стоилков (за малка община).

„Пожелавам си българските общини да са все по-модерни, зелени, дигитализирани и иновативни – защото такъв свят имаме пред нас. Ние трябва да вземем това и да го имплементираме в нашите градове, за да може да живеем в едно по-хубаво място“. Това каза Боян Томов, издател на Kmeta.bg и организатор на конкурса „Кмет на годината“, по време на 11-тата церемония по връчването на ежегодните награди.

„Много труден мандат мина – война, пандемия, частична финансова криза, отново борба за децентрализацията. Но те устояха“, отбеляза Томов. Той изказа специални благодарности на кмета на София Йорданка Фандъкова, която приключва управленския си мандат: „Искам да благодаря на една дама, с която работихме през тези 11 години. Виждахме и хубавото, виждахме и лошото. А ние от Kmeta.bg давахме своята градивна критика“.

В категорията „Кмет на гражданите“ победителите в отделните три категории, съответно за голяма, средна и малка община са кметовете наБелослав инж. Деян Ивано, на Несебър Николай Димитров и на Ямбол Валентин Ревански. Тримата бяха определени след онлайн гласуване, протекло на платформата Kmetnagodinata.bg от 1 до 14 септември, в което можеха да участват всички български граждани. Близо 140 000 души дадоха своя вот и избраха победителите, като в това издание кметовете можеха да бъдат оценявани за работата си през целия мандат от 2019 г. до 2023 г. Традиционно в година на избори за местна власт оценката на хората обхваща изтеклите 4 години.

В надпреварата участваха всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година беше направено за 4 общини – Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишния период наравно с останалите.

Категориите в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 бяха Кмет на годината; Кмет на гражданите; Смарт сити; Зелена община; Градска среда; Туризъм и култура; Спорт и младежки политики. Победителите във всяка категория са трима – за малка, средна и голяма община, според населението в нея. (бел. р. – малка община – с население до 20 000 жители; средна община – с население от 20 000 до 50 000 жители; голяма община – с население над 50 000 жители). Типовете общини са определени според официалните данни на НСИ за броя на населението към 31.12.2022 г.

В технологичната „Смарт Сити“ отличията отидоха при кметовете на Козлодуй инж. Маринела Николова (за малка община), на Червен бряг д-р Цветан Димитров (за средна община) и на Бургас Димитър Николов (за голяма община). Грамотите връчиха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и главният изпълнителен директор на Виваком Николай Андреев.

Градоначалниците на Стражица Йордан Цонев (малка община), Троян Донка Михайлова (средна община) и Габрово Таня Христова (голяма община) получиха призовете за „Зелена община“ от Зарина Генчева, изпълнителен директор на Метрореклама.

В оспорваната категория „Градска среда“ с най-висок вот от гражданите са кметовете на Белослав инж. Деян Иванов (малка община), Раковски – Павел Гуджеров (средна община) и Ямбол – Валентин Ревански (голяма община). Призовете връчи зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов.

Кметовете на Дългопол Георги Георгиев (малка община), на Смолян Николай Мелемов (средна община) и на Казанлък Галина Стоянова (голяма община) заслужиха отличията в престижната категория „Туризъм и култура“.

Не по-малко оспорван беше и вотът в категория „Спорт и младежки политики“, където гласуването определи отличията да отидат при кметовете на Козлодуй инж. Маринела Николова (малка община), на Родопи Павел Михайлов (средна община) и на Враца – Калин Каменов (голяма община).

По традиция бяха връчени и няколко специални награди. Създателят и директор на Kmeta.bg и „Кмет на годината“ г-н Боян Томов отличи хората от първа линия в местната власт – кмета на район Искър в Столична община Даниела Райчева – за развитие на масовия спорт в периферните райони на София, както и заместник-кмета с ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика“ на Пловдив Георги Титюков за успешно реализираните социални проекти в общината.

Специална награда получи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя бе отличена от Организация на евреите в България Шалом и Американския еврейски комитет за значими усилия в борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия и език на омразата.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО