Какво се случва в Судан? Въоръжените съперници в Судан се бият на друг фронт – международната легитимност

Публикувано преди 6 дни  |  Света

Активите на Абделрахим Хамдан Дагало – брат на командира на Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало и неговия заместник – бяха замразени в Съединените щати, докато Абдул Рахман Джума, командир на RSF в Западен Дарфур, беше ударен с визова забрана – „черен печат“.

С това паравоенните сили са загубили надежда да придобият политическа легитимност, след като дуото беше санкционирано на 6 септември, според анализатори и активисти.

И двамата бяха санкционирани за нарушения на правата на човека, по-специално за зверства в провинция Западен Дарфур в Судан. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Джума е бил санкциониран за поръчването на убийството на 15 юни на губернатора на Западен Дарфур Хамис Абдалах Абакар.

„Санкциите наистина са удар върху личната марка на семейство Дагало“, каза Холод Каир, судански експерт и основател на Confluence Advisory.

Значението на легитимността

През 2019 г. Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) започнаха обширни и агресивни усилия за реабилитиране на имиджа си от насилствена милиция, отговорна за многобройните зверства в региона на Дарфур, до добронамерена сила, защитаваща призивите за демокрацията.

Народно въстание отстрани бившия президент на Судан Омар Ал-Башир и Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) се опита да „яхнат“ вълната на популярния дискурс, кооптирайки активисти за правата на човека, като им плащаха най-много долари и наемаха рекламни фирми и PR агенции, за да трансформират имиджа си.

Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) засилиха „прането“ на репутацията си след избухването на гражданска война между паравоенните формирования и армията на 15 април. Но със санкциите усилията и парите им може да са отишли на вятъра.

„Абделрахим и Хемедти са много съзнателни относно санкционирането, защото знаят, че това е нещо, което те преследва до края на живота ти“, каза Джонас Хорнер, независим експерт по въпросите на Судан, пред „Ал Джазира“.

„Те винаги са знаели, че легитимността е много важна, ако искат да бъдат политически релевантни.“

Отвъд имиджовата „рехабилитация“?

В Западен Дарфур Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) и съюзническите арабски милиции са обвинени в извършване на бързи екзекуции, сексуално насилие и погребване на трупове в масови гробове, според правозащитни групи, свидетели и ООН.

И все пак Абделрахим Дагало отрече съобщенията по време на интервю за Sky News Arabia на 7 септември. Той твърди, че насилието в Западен Дарфур е резултат от „племенна война“, подклаждана от армията.

„Военните стоят зад тези престъпления [в Западен Дарфур], защото дават оръжия на племената. Армията през нощта работи с племената и им позволява да се избиват взаимно през деня“, твърди Абделрахим.

Но Мохамад Шариф, адвокат по правата на човека, който избяга от Ел Генейна в Чад през май, каза, че арабските милиции са въоръжени от Суданските сили за бърза подкрепа (RSF), а не от армията.

„Естествено е Абделрахим Дагало и Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) да отрекат какво са направили“, каза той пред „Ал Джазира“ по телефона. „Но всички свидетели от Западен Дарфур знаят, че престъпленията срещу тях са дело на Суданските сили за бърза подкрепа (RSF).“

Шариф спомена убийството на Абакар, който беше убит, след като каза, че в Западен Дарфур се извършва геноцид, по време на интервю за саудитския канал „Al Hadath“.

Той добави, че редица други правозащитници и дисиденти са били убити.

„Всички тези целенасочени нарушения са наредени от Суданските сили за бърза подкрепа (RSF)“, потвърди той пред „Ал Джазира“.

Равно третиране?

Армията се опита да представи конфликта като война между държавата и бунтовническа милиция, а не битка между двете страни на силите за сигурност, казват анализатори.

Като такива, американските санкции срещу Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) помагат на разказа на армията, според Алън Босуел, експерт по Африканския рог за International Crisis Group, но това не означава, че западните дипломати са решили да придадат повече легитимност на армията, отколкото Суданските сили за бърза подкрепа (RSF).

„Моето разбиране е, че тези дебати са неразрешени, така че не бих разчитал много на санкциите в това отношение“, каза той.

Един западен дипломат, който не беше упълномощен да говори с медиите, каза пред „Ал Джазира“, че и двете страни трябва да бъдат дисквалифицирани от управлението на Судан и цивилен субект трябва да поеме властта след конфликта. Дипломатът обаче каза: „Страхувам се, че реалната политика на САЩ ще се включи и че те ще признаят армията за правителството на Судан.“

Хаир от Confluence Advisory заяви, че Вашингтон има две основни притеснения: те не искат Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) да победят армията, нито фигури от епохата на Ал Башир да се върнат на видно място.

Последните произхождат от политическото ислямско движение на Судан и подкрепят армията.

„Американските служители се опитват да балансират и двете опасения“, каза тя. „Те се притесняват от Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) – една бивша милиция – да установят правителство или паралелно правителство в Судан и се притесняват от това, че ислямистите от ерата на Башир привличат или канят сахелски джихадисти в конфликта.“

Окуражяване на армията

Санкциите срещу паравоенните може да направят армията по-малко податлива на мирни преговори, каза Босуел.

„Определено съществува риск суданската армия… да си помисли, че вълната на световното мнение се обръща все повече и повече срещу Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) и следователно се чувства насърчена да търси победа на бойното поле“, каза той.

През последните дни армията засили безразборните атаки в Хартум.

В сряда Държавният департамент на САЩ изрази загриженост относно нарастващия брой цивилни смъртни случаи, причинени от въздушни атаки.

На 10 септември армейска въздушна атака удари пазар, убивайки повече от 40 цивилни и ранявайки около 70. Активисти казаха, че няколко бойци на Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) са били там и са продавали плячкосани предмети, но че стотици цивилни също са продавали сок и чай, за да си изкарват прехраната .

Говорителят на армията Набил Абдала не отговори на въпросите на „Ал Джазира“ за инцидента.

Хаир разказа още, че армията очевидно няма никакви притеснения да бомбардира жилищни цели, уж за да удари възможно най-малкото присъствие на Суданските сили за бърза подкрепа (RSF) по кварталите и окупираните за военни бази домове. Разликата сега, добави тя, е, че армията може да вярва, че има достатъчно вътрешна и външна подкрепа, за да избегне последствията.

„Мисля, че армията се чувства много триумфално… и това може да подхрани лошото им поведение“, добави тя.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Епископ Тихон срещу руския посланик Митрофанова: Без заповед на патриарх Неофит храм не може да бъде затворен
Руската църква „Свети Николай” беше затворена в четвъртък следобед и все още не е отворена. Патриарх Неофит ...
Първо във ФАКТИ: Български духовници поискаха от руския посланик Митрофанова ключовете от Руската църква. Тя отказала
Български духовници са се срещнали с руския посланик Елеонора Митрофанова. Това научи ФАКТИ от двама независими източника, ...
Кражби на мед и метали в Германия: положението е драматично
Германските железници се намират в затруднено положение. Дойче Бан страда от провалите през последните десетилетия, а в ...
Суперзвезда в кеча се прехвърли в порното
Бившата суперзвезда в кеча Лейси Евънс се присъедини към сайт за възрастни FanTime. 33-годишната красавица реши да ...
Тодор Тагарев проведе среща с ключов за Черно море командир от НАТО
Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна днес, 25 септември, с командира на Съвместното командване на силите ...
„Путин попадна в капан за плъхове“
Кремълският диктатор Владимир Путин няма да защити Крим. Щом украинската армия стъпи на кримска земя, той ще ...
Кадиров показа как синът му бие руснак, изгорил Корана
В Телеграм канала на чеченския лидер Рамзан Кадиров беше публикувано видео как синът му Адам пребива жителя ...
Реал Мадрид посочи виновника за загубата от Атлетико
Съдията Хавиер Алберола Рохас е главният виновник за загубата на Реал с 1:3 от Атлетико Мадрид, твърди ...