Николай Денков и синдикатите се разбраха: Ще има плавен и справедлив енергиен преход

19 септември 2023 18:02  |  България

Пресконференция дадоха премиерът акад. Николай Денков и лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов след срещата в Министерски съвет с протестиращите миньори и енергетици.

Премиерът Николай Денков обяви след продължила повече от два час и половина среща с протестиращи миньори и енергитици, че със синдикатите ще бъде подписано до края на септември споразумение за плавен енергиен преход.

„Това, което установихме в хода на разговора е, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират точно както е написано в декларацията, но ние можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на месец септември“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди, че са постигнали съгласие националното споразумение за справедлив енергиен преход да бъде подписано в рамките на по-малко от две седмици. Споразумението ще гарантира работните места до 2038 г.

„Да има национално споразумение, в което да опишем по години какво и как се случва с мените в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък – с колко хора работим и как гарантира правителството оттук нататък натоварването на държавните ТЕЦ-ове, всъщност на най-големия държавен ТЕЦ натоварването на неговата мощност. Тоест за такива конкретни неща в това споразумение трябва да има ангажименти по години“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Пламен Димитров посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

Синдикатите са поискали от правителството ТЕЦ-2 на комплекса „Марица“ да се обяви за критична енергийна инфраструктура и да се натоварва, за да работи.

За ТЕЦ-Бобов дол синдикатите настояват да има допълнителни мерки, а мината там да не бъде затворена през 2026 г.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ също така искат партиите в парламента да станат гарант за изпълнението на споразумението, ако се стигне до неговото подписване.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО