Русия нареди евакуация в Нагорни Карабах, Франция спешно свиква Съвета за сигурност

19 септември 2023 21:27  |  Света

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски миротворци са евакуирали близо 500 цивилни от най-опасните части на контролирания от етнически арменци район Нагорни Карабах в Азербайджан и са оказали медицинска помощ на пострадалите. Това предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости, съобщи БТА.

Евакуирани са били 469 души, от които 185 деца, съобщи ведомството. Азербайджан започна днес военна операция срещу анклава, като заяви, че трябва да възстанови пълния си суверенитет и да прогони арменските военни части. Армения отрече да има нейни военни части в района.

Същевременно френското външно министерство заяви, че Париж иска възможно най-скоро да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с азербайджанската военна операция в Нагорни Карабах. Франция координира действията си със своите европейски и американски партньори, за да даде силен отговор на недопустимата офанзива, отбелязва ведомството.

Париж призова Азербайджан да прекрати незабавно операцията, като заяви, че никакъв претекст не може да оправдае подобни едностранни действия, които застрашават хиляди цивилни. Армения вече призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия, отбелязва Ройтерс.

Тази сутрин Баку започна мащабна военна операция срещу Нагорни Карабах, като заяви, че нейната цел е да накаже нарушенията на примирието и да възстанови „конституционни ред“ в района. Нагорни Карабах се намира на територията на Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

„Очакваме Армения преди всичко да изпълни ангажиментите си, като започнем с отварянето на Зангезурския коридор. Както е общопризнато, Карабах е азербайджанска територия и друг статут няма да бъде приет. Това се отнася както арменците, така и за всички останали, които живеят един до друг в мир на азербайджанските земи. Ние следваме мотото „Една нация, две държави“ и подкрепяме стъпките на Азербайджан към териториална цялост“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на речта си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това съобщава кореспондентът на АПА в Истанбул.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО