Украинските сили унищожават руския авангард

Публикувано преди 4 дни  |  Света

Украинските въоръжени сили унищожават руския авангард на окупацията
© Виталий Портников

Новините за възможни щети на кораби от Черноморския флот на Руската федерация вече не се възприемат като сензационни. Загубата на всеки кораб е тежък удар за Черноморския флот. Днес този флот се използва от Русия не само като важен инструмент във войната с Украйна, но и като средство за дестабилизация в целия Черноморски басейн.

Русия се опита да направи всичко възможно, за да изтласка корабите на други държави от Черно море. Днес Украйна, която практически загуби флота си по време на окупацията на Крим през 2014 г., „убеждава“ руските кораби да напуснат позициите си.

И вече се появяват предположения, че основната част от Черноморския флот ще бъде принудена да се предислоцира от Севастопол в Новоросийск. Ако това се случи, ще се окаже, че Русия не по случайност започва да изпълнява условията на договора за базиране на Черноморския флот, сключен още през 90-те години.

Тогава изглеждаше очевидно, че базирането на Черноморския флот в Севастопол е временно явление. Че Украйна просто предоставя на съседна държава възможност да подготви предислоцирането на флота в Новоросийск. В края на краищата дори действащата Конституция на Украйна направи невъзможно оставането на чужди военни бази на територията на страната, а за Черноморския флот беше направено специално изключение в преходните разпоредби към Конституцията.

Но руското ръководство имаше други планове. Още тогава. Президентът Борис Елцин настоя за подписване на споразумение за статута на Черноморския флот и, без да постигне разбирателство по този въпрос, отказа както държавно посещение в Киев, така и подписването на т. нар. “голям договор“ между Русия и Украйна.

„Фалшивият зъб“ на империята

Москва изхождаше от факта, че не може да има нищо по-постоянно от временното базиране. Че самата база на Черноморския флот в Севастопол ще превърне този град във „фалшив зъб“ на империята на украинска земя, ще позволи да се повлияе на политическата ситуация в Крим и да се предотврати превръщането на полуострова в обикновен украински регион.

От първите години след разпадането на Съветския съюз съдбата на Черноморския флот и статутът на Севастопол станаха част от руската вътрешнополитическа програма. Севастопол беше разглеждан като ключ към възможната окупация на, ако не цяла Украйна, то със сигурност на Крим.

Почти веднага след постигането на споразумение за базиране на Черноморския флот в Севастопол Москва започна да мисли как да удължи срока на това базиране и да се договори за разрешение за модернизиране на своите кораби. В края на краищата споразуменията с Украйна – благодарение на Евгений Марчук – не предполагаха такава актуализация.

„Спасителят“ Янукович

Черноморският флот трябваше да напусне Севастопол след изтичане на договора, така че защо му трябваха нови кораби и подводници? А Черноморският флот бавно, но сигурно се превръщаше в бунище за скрап.

Истинският „спасител“ на Черноморския флот беше Виктор Янукович. Харковските споразумения позволиха Черноморският флот да се превърне в класически окупационен контингент, да се постигне появата на нови кораби и увеличаване на числеността на военния персонал. Такъв флот вече беше готов да играе водеща роля в окупацията на Севастопол и целия Крим. И така стана.

Ето защо без унищожаването на този окупационен контингент деокупацията на Крим няма да е лесна задача. И Черно море ще е неспокойно. Така че унищожаването на всеки кораб е истинска борба за мир и триумф на международното право.

За Украйна е важно да изгради собствен флот

Но няма нужда от илюзии. Възможно е дори да се унищожи целия Черноморски флот. След края на войната обаче Турция отново ще отвори проливите за руски военни кораби. И след няколко години Русия ще има възможност да възстанови флота си в Черно море. Да, надявам се, не в Севастопол, а в Новоросийск. Но това ще бъдат същите „пирати на 21 век“. Заплахата няма да изчезне, тя може само да се засили. Следователно не е достатъчно да унищожите нечий друг флот – важно е да изградите свой собствен.

Сигурността на украинските брегове ще бъде гарантирана само когато Украйна ще разполага със собствени военноморски сили, способни да се конкурират с руския флот и да му попречат да заплашва съседните страни. Това трябва да стане един от най-важните изводи на руско-украинската война.

Източник: krymr.com

Бесарабски фронт

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 септември 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Радан Кънев хвали Денков
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев сподели мнение в социалната мрежа "Фейсбук", че премиерът акад. Николай Денков ...
Бивш шеф на НСО: Вярвам в службите, но с чувство на съмнение
У нас се говори изключително много за службите. Духът е изпуснат от бутилката. Службите се нуждаят от ...
Великобритания е водила тайни преговори с Русия
Британски официални лица са участвали в дипломатически дискусии с ключови представители на Кремъл относно глобалната сигурност на ...
Спортна звезда пръска сексапил
Кий Алвеш често е определяна за най-сексапилната волейболистка в света. Твърди се, че е отхвърлила интимно предложение ...
Антон Хекимян за раздялата с бТВ: Извървях дълъг път, сърцето ми е пълно
Щастлив съм, че се участвах в това пътешествие. Това написа Антон Хекимян в емоционален пост в своя ...
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл
Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега ...
Хекимян напусна бТВ
bTV Media Group (bTV) обявява, че приема с незабавен ефект оставката на Антон Хекимян, директор „Новини, актуални ...
Ваня Григорова иска да сложи край на управлението на десницата в София
Десните, които управляват столицата през последните 34 години, трябва да знаят, че и на това ще дойде ...