Първо във ФАКТИ: Български духовници поискаха от руския посланик Митрофанова ключовете от Руската църква. Тя отказала

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Български духовници са се срещнали с руския посланик Елеонора Митрофанова. Това научи ФАКТИ от двама независими източника, пожелали анонимност.

Основният въпрос на срещата е бил българските духовници да получат ключовете от заключената българска Руска църква. Припомняме, че Руската църква в София от своето изграждане се намира под юрисдикцията на Българската православна църква.

По неофициална информация Митрофанова отказала да предаде ключовете. Основният ѝ мотив бил, че чакала писмо от руския патриарх Кирил.

Това стана часове, след като българският патриарх Неофит назначи духовници, които да възстановят богослужението в Руската църква в София. Преди да поемат своите задължения в Руската църква, духовниците бяха приети от патриах Неофит в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Припомняме, че негово Светейшество Българският Патриарх Неофит издаде заповед, с която лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храм “Св Николай Мирликийски”, известен като Руската Църква.

„В предишните дни ние станахме свидетели на нещо нечувано.

Руският посланик Елеонора Митрофанова, която в същия ден, в който реагира на изгонването на руските граждани-шпиони, ни заяви, че РПЦ е отделена от държавата и в следващия момент, същият ден, тя като представител на руската държава нареди храма да бъде заключен по нейна воля.

Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет на Република България, вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ“, обясни пред БНТ проф. Калин Янакиев.

„С влизането в сила на Закона за вероизповеданията постанови, че всички храмове на територията на страната са собственост на Българската православна църква. На базата на този закон бяха проведени полицейски акции за неканонични свещенослужители, които бяха обсебили храмове“, заяви пред бТВ Костадин Нушев, преподавател в Духовната академия.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена, съобщи Светият синод на Българската православна църква. Решението на Патриарх Неофит идва след няколко дни шествия и молебени от вярващи пред затворените врати на храма, откъдето по решение на българските власти в четвъртък привечер бяха изненадващо екстрадирани руските свещеници начело с архимандрит Васиан.

“Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа”, се казва в съобщението на Светия синод.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма.

Светият синод ще обсъди на редовното си заседание в началото на октомври “всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса”.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 25 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...
Кметът на Смолян поиска възнаграждение 50% от заплатата на министър – 4560 лева
Заплата от 4560 лв. поиска кметът на Смолян Николай Мелемов, а заплатите на кметовете на кметства в ...
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите. „Възраждане“ скочиха срещу депутат – бил по тениска и „пиян“
Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев за даването на наши БТР-и на Украйна, съобщават от novini.bg. Това ...