Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби

25 септември 2023 22:32  |  България

„Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои са причините да му се иска оставка. Не би било редно да се говори от държавни служители, това дали е достатъчен повод, е въпрос на преценка. Има доста генерални изводи, че да кажем че ДАНС се е провалил. Защо да се се провалили? Ние не знаем фактите по оперативните работи на ДАНС. Не знаем защо македонците са изгонили духовника“, каза ген. Румен Миланов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него системата за национална сигурност не се управлява от памтивека, но не успя да кажа защо. На предложението, че причината е липса на потенциал или възможност за политическа бухалка, гостът заяви, че може да е и двете. Той изрази мнение, че реформата се състои в устойчиво кариерно развитие и обучение. Категоричен е, че от неграмотни хора ще получим неграмотен продукт.

„Политическа измишльотина е, че руски шпиони са пробили службите, готов съм да споря. От години в България службите за сигурност и обществен ред работят в тясно сътрудничество с партньорските служби на НАТО и ЕС. Не ми се иска да се връщаме в това време, когато пише една докладна, че някой не приема мероприятията на народната власт и ние го пращаме в „Белене“, заяви Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„За да се изчисти ДАНС, трябва да се изчистят функциите му, защото има много работа в областта на шпионажа, международния тероризъм, който продължава да се развива в най-различни нови форми. Да, Алексей Петров е имал ключова роля в ДАНС преди години, но кой го сложи там?“, попита той.

Военното разузнаване и ДАР да бъдат слети – за това ще се говори от управляващото мнозинство. По тази тема Миланов коментира, че тук се крие важна тема.

„Имаше едно бързо обсъждане при Борисов за аргументи и контрааргументи и тогава се видяха, че нещата са 50/50 и той каза да го оставим този въпрос. Така се остави този въпрос и не се засегна повече. Това са информационни служби, а информацията е тънка работа и трябва да бъде проверявана, защото ако имаме единен източник на информация, тогава се крие опасност от сериозни катаклизми“, припомни той.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО