Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби

Публикувано преди 2 месеца  |  България

„Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои са причините да му се иска оставка. Не би било редно да се говори от държавни служители, това дали е достатъчен повод, е въпрос на преценка. Има доста генерални изводи, че да кажем че ДАНС се е провалил. Защо да се се провалили? Ние не знаем фактите по оперативните работи на ДАНС. Не знаем защо македонците са изгонили духовника“, каза ген. Румен Миланов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него системата за национална сигурност не се управлява от памтивека, но не успя да кажа защо. На предложението, че причината е липса на потенциал или възможност за политическа бухалка, гостът заяви, че може да е и двете. Той изрази мнение, че реформата се състои в устойчиво кариерно развитие и обучение. Категоричен е, че от неграмотни хора ще получим неграмотен продукт.

„Политическа измишльотина е, че руски шпиони са пробили службите, готов съм да споря. От години в България службите за сигурност и обществен ред работят в тясно сътрудничество с партньорските служби на НАТО и ЕС. Не ми се иска да се връщаме в това време, когато пише една докладна, че някой не приема мероприятията на народната власт и ние го пращаме в „Белене“, заяви Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„За да се изчисти ДАНС, трябва да се изчистят функциите му, защото има много работа в областта на шпионажа, международния тероризъм, който продължава да се развива в най-различни нови форми. Да, Алексей Петров е имал ключова роля в ДАНС преди години, но кой го сложи там?“, попита той.

Военното разузнаване и ДАР да бъдат слети – за това ще се говори от управляващото мнозинство. По тази тема Миланов коментира, че тук се крие важна тема.

„Имаше едно бързо обсъждане при Борисов за аргументи и контрааргументи и тогава се видяха, че нещата са 50/50 и той каза да го оставим този въпрос. Така се остави този въпрос и не се засегна повече. Това са информационни служби, а информацията е тънка работа и трябва да бъде проверявана, защото ако имаме единен източник на информация, тогава се крие опасност от сериозни катаклизми“, припомни той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 25 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...
Кметът на Смолян поиска възнаграждение 50% от заплатата на министър – 4560 лева
Заплата от 4560 лв. поиска кметът на Смолян Николай Мелемов, а заплатите на кметовете на кметства в ...
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите. „Възраждане“ скочиха срещу депутат – бил по тениска и „пиян“
Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев за даването на наши БТР-и на Украйна, съобщават от novini.bg. Това ...
Мъж се опита да „щурмува“ Паметника на Съветската армия
Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни. Причина за бързите действия на ...
ВКС върна делото за катастрофата при Цалапица, при която има три жертви, за ново разглеждане
Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане делото срещу Ваклин Хъмчев ...