Велизар Шаламанов смъмри ДАНС

Публикувано преди 2 месеца  |  България

От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС?

„Определено има основание за оставката му, защото когато оставката се иска от член на парламента, една от мерките за подобряване на ситуацията е наистина смяна на ръководството и ние да имаме служби, които не чакат да реагират на натиск от политиците поради нещо, което се е случило в съседна държава, а да действат изпреварващо. Основната роля на тези служби е да разполагат с такава информация и да предотвратяват и да намаляват рисковете“, каза експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на „Денят ON AIR“.

На въпроса за нужните реформи в ДАНС, той отговори, че най-важната част е подобряването на информационната работа и координацията. Духовникът, който беше изгонен от руската църква, е там от 2018 г. и гостът акцентира точно на това. Той заяви, че никой не иска да се бърка в информационните работи на службите, но според него трябва да има ясни критерии за информационните задачи, които биват възлагани и какво е качеството на предоставената информация и как това влияе на взимането на ефективни решения.

„Предимството, което има България, е, че е член на Северноатлантическия алианс и на ЕС. Ако ние направим реформа, която въвежда функция, позволяваща консолидиране на работа с открити източници, това ще постави нашите служби в ситуация да бъдат фокусирани само върху достигащата информация и в същото време ще се лишат от този монопол от информация. В същото време липсата на тази информация поставя в неудобно положени ръководството“, коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Причината за поисканата оставка е политическо изказване. Шаламанов се съгласи, че тази постъпка е била категорично недопустима и според него искането за оставка е основателно. Според него културната промяна в ДАНС явно не е на ниво и въвеждането на директора на националното разузнаване е една стъпка към засилване на гражданския контрол с специалните служби, което трябва да стане в полета на събиране на информация.

„Службите ни са политизирани, още когато са били създадени. Оттогава явно стъпките по тяхното реформиране не са били достатъчни, за да се постигне деполитизация. Деполитизацията в армиите беше по-лесен процес. Това е причина да не е добра идея прехвърлянето на военното разузнаване заедно с ДАР, защото ако една ефективна служба бъде прехвърлена с една нереформирана служба, има голям риск“, категоричен е той.

Според него идеята на тази реформа е да се намали броя на службите, но коментира, че това не е начинът.

„Начинът е с точно разпределение на задачите и отговорностите със засилен демократичен контрол“, каза Велизар Шаламанов в края на разговора.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 25 септември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Асен Василев от Брюксел: До февруари ще получим 700 милиона евро по ПВУ
България очаква второ плащане от средствата на ЕС за възстановяването на икономиките от пандемията до февруари, съобщи ...
Ръководството на Министерството на отбраната се срещна с Клуба на военните аташета, акредитирани в София
Ежегодната годишна среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с ...
Джо Байдън vs. Републиканската партия! Белият дом прави крачка назад заради военната помощ за Израел и Украйна
Администрацията на Джо Байдън обмисля да въведе нови ограничения за търсещите убежище в САЩ и да опрости ...
Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова
Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското ...
Владимир Путин: Западната военна техника очевидно не е непобедима
"Руските войници напълно разсеяха илюзията, че западната военна техника е неуязвима по време на военните действия". Това ...
Вашингтон има специален план за управлението на Газа след войната! Бенямин Нетаняху остава твърдо против
Палестинската автономна власт работи с представители на САЩ по план за управлението на ивицата Газа след края ...
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...
Общински служител отива на съд за подкуп от 4000 лева
Общински служител в Генерал Тошево е предаден на съд за искане и получаване на подкуп. Поводът е ...