Военен експерт: Хусите са глобален проблем

Публикувано преди 3 седмици  |  Света

Международната реакция на отвличането в Червено море на кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) и неговия екипаж, чийто капитан и помощник-капитан са българи, трябва да е незабавна и твърда, заяви днес на брифинг полковникът от резерва д-р Шаул Шей, старши научен сътрудник в Международният институт за борба с тероризма в университета „Райхман“ в Херцлия, Израел, и бивш заместник-ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел, пише БТА.

На брифинга, излъчен на живо в платформата Zoom, д-р Шей се спря в детайли на корените на движението на йеменските бунтовници хуси, които принадлежат към Зайдиските шиити и които значително се различават от по-познатото течение Шиити на дванадесетте имама, следвано от иранските и повечето арабски шиитски мюсюлмани. Тяхното движение „Ансар Аллах“ е създадено от племенния лидер Хюсеин Бадр ад Дин ал Хуси през 90-те години на миналия век. Поредната си битка за властта хусите започнаха през 2014 г. и година по-късно вече установиха контрол върху големи териитории от Йемен, включително върху столицата Сана и важното пристанище Худейда. Обезпокоена от нарастващото влияние на Иран в региона, и в частност в Йемен, през 2015 г. Саудитска Арабия оглави коалиция, която се намеси в конфликта на страната на сваления от власт президент Абд-Раббу Мансур Хади.

Полковник Шей изрично подчерта, че от 2015 г. конфликтът в Йемен вече не е гражданска война, а регионален конфликт между Иран и Саудитска Арабия и оглавяваната от нея коалиция.

Израелският полковник посочи, че Иран стои зад оформянето на наричаните от Техеран „Оси на съпротивата“, които д-р Шей нарече „Оси на злото“, части от които са шиитски и проирански милиции в Ливан, Сирия, Ирак, както и палестинските движения „Хамас“ и „Ислямски джихад“.

На въпрос на БТА има ли информация къде се намира похитеният екипаж на кораба „Галакси лийдър“ и какво е здравословното състояние на моряците, д-р Шей отговори, че не разполага с такива сведения.

Полковникът многократно подчерта, че реакцията на инцидента трябва да бъде незабавна и твърда, в противен случай ситуацията в региона ще се изостри и влоши, тъй като международният тероризъм се намира във възход. Д-р Шей също така се спря на подхода на Иран да води прокси войни, в които подкрепяни от Техеран сили действат в името на осъществяването на целта на Иран за създаване на т. нар. шиитски полумесец. Израелският полковник допуска, че целта на отвличането на кораба може да има двояка цел – и политическа, но и финансова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Володимир Зеленски благодари на парламента и лидерите Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков
Украинският президент Володимир Зеленски благоди на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както ...
Николай Василев: Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да има излишъци в бюджета
Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви пред Bulgaria ON AIR, че oтдавна можеше да ...
Милен Велчев: Трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха ДДС справедливо еднакво
Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват. Това каза пред ...
Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай ...
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...