Все по-скъпо! Супермаркети слагат зехтина под ключ

Публикувано преди 3 седмици  |  Света

В Испания, най-големият производител на зехтин в света, супермаркетите заключват бутилки зехтин с катинари, тъй като цените се покачват и кражбите зачестяват, предава „Ройтерс“.

Еднолитрови бутилки необработен зехтин екстра върджин се продават за цели 14,5 евро в някои супермаркети.

„Виждаме голям скок в кражбите от магазини“, каза Рубен Наваро, главен изпълнителен директор на веригата супермаркети Tu Super, която управлява 30 магазина в испанския регион Андалусия. „Зехтинът се превърна в идеален продукт за кражба.“

Цените на зехтина, които сега официално са 8 евро за литър, скочиха със 150% през последните две години в Испания, тъй като жестоката суша на юг унищожи реколтата от маслини. Организирани престъпни банди крадат зехтин, за да го препродават, каза Наваро.

От септември Tu Super заключва 5-литрови бутилки зехтин заедно с катинар към рафтовете, за да предотврати потенциални кражби.

„Това е луда, крайна мярка, но работи“, каза Наваро.

В някои супермаркети Carrefour и Auchan в Мадрид бутилките от един литър са снабдени със защитни етикети, които трябва да бъдат премахнати от персонала.

STC, испанска компания, предоставяща решения против кражби на търговци на дребно, отбеляза 12-кратно увеличение на поръчките това лято от супермаркети за устройства за защита на бутилки със зехтин, каза управляващият партньор Салвадор Канонес пред Ройтерс.

Испанската полиция също разкри кражби на зехтин от маслобойни и през октомври арестува двама души като част от разследване на кражба на 56 тона необработен зехтин екстра върджин.

Семействата в Испания обикновено купуват зехтин на едро за готвене. Сред най-големите потребители на зехтин в света, те вече са го намалили значително: обемите на продажбите на екстра върджин зехтин са намалели със 17% през 12-те месеца до септември, според NielsenIQ.

Въпреки че кражбите на маслини и зехтин са се увеличили особено, мерките от страна на супермаркетите също отразяват по-широко нарастване на кражбите от магазини. Най-голямата бизнес организация в Испания, CEOE, каза, че има 30% увеличение на многократните кражби, насочени към търговци на дребно през 2022 г., и още 12% досега през 2023 г.

В Испания кражбите на вещи на стойност под 400 евро не се наказват, освен ако не е повторно нарушение.

Наваро каза, че крадците се възползват от по-малкия брой персонал в магазините и често обидното поведение на крадците към работниците изостря недостига на работна ръка.

„Нашите собствени работници живеят в страх след грабежите… някои от тях дори в крайна сметка напускат работата си“, каза той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Володимир Зеленски благодари на парламента и лидерите Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков
Украинският президент Володимир Зеленски благоди на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както ...
Николай Василев: Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да има излишъци в бюджета
Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви пред Bulgaria ON AIR, че oтдавна можеше да ...
Милен Велчев: Трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха ДДС справедливо еднакво
Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват. Това каза пред ...
Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай ...
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...