Кои са българските моряци на отвлечения в Червено море кораб?

Публикувано преди 3 седмици  |  България

Ясни са вече имената на двамата български моряци, част от екипажа на похитения вчера кораб „Галакси лидър“. Това са 38-годишният капитан – Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Плавателният съд в момента се намира в пристанище в Йемен.Това съобщиха от варненската компания, която е наела на работа нашите моряци.

Корабът „Галакси Лийдър“ е изчезнал от обсега на комуникационните системи за следене в ранния следобед в неделя, припомня БНТ. От тогава няма осъществена връзка с екипажа на плавателния съд. Семействата на двамата моряци са били информирани вчера за отвличането им. Те са силно обезпокоени за своите близки. Двамата български моряци са обучени за всякакви ситуации на море, но за момента не е известно какви са били действията на похитителите при отвличането на кораба.

И двамата похитени български моряци са много опитни.

„И двамата българи на борда са изключително опитни. Капитанът е със 17-годишен стаж на море, от които 8 като капитан далечно плаване. Старши помощник-капитанът 11 години, от които 8 години на позицията старши помощник-капитан. Изключително опитни, наши много добри и доверени кадри. Искам да се обърна към семействата на двамата наши колеги, да се държат, да им вдъхна кураж да вярват и всички се надяваме, убедени сме, че случаят ще има положителна развръзка и се надяваме това да бъде час по-скоро“, каза к.д.п. Золтан Сулай, управител на менингова компания във Варна.

Районът на Червено море не се води високорисков, но до определени координати. След 2009 година има възможност за наемане на охрана след преминаване на Суецкия канал, макар че в този участък не е имало отвлечени кораби досега.

„Кораби, които посещават този район, започнаха да вземат въоръжена охрана при преминаване на този район, но искам да подчертая, че това не е задължително, това си го решава корабособственикът, може да е свързано и с изисквания на застрахователя. Ако този кораб е имал въоръжена охрана, тя би трябвало да е на борда в позицията, в която са го отвлекли, независимо че тази високорискова зона започва доста по-на юг“, каза Мартин Иванов, зам.-председател на Моряшкия синдикат.

От менинговата компания във Варна казаха пред БНТ, че са наели още над 100 моряка, които работят на израелски кораби. Взети са мерки на най-високо ниво морския път през Червено море да се избягва до успокояване на ситуацията и нормализиране на международните отношения.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 ноември 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Володимир Зеленски благодари на парламента и лидерите Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков
Украинският президент Володимир Зеленски благоди на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както ...
Николай Василев: Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да има излишъци в бюджета
Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев заяви пред Bulgaria ON AIR, че oтдавна можеше да ...
Милен Велчев: Трябва да се върне старото статукво, при което всички плащаха ДДС справедливо еднакво
Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други европейски страни ги следват. Това каза пред ...
Бившият кмет на Пловдив стана подчинен на митрополит Николай
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай ...
ЕС: Страните членки да късат договорите с „Газпром“, няма да плащат компенсации за руския газ
Европейският съюз е готов да даде на страните членки правото да спрат вноса на газ от Русия ...
Виктор Орбан предупреди Белград: Очаквайте провокации от Европейския съюз
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумения в преговорната ...
Ръководителят на представителството на ЕК у нас: Чакаме положително решение за Шенген до края на годината
Нашите дипломати и еврокомисарят по вътрешна сигурност Илва Йохансон работят неуморно за постигането на политическо разбирателство за ...
Делян Добрев: Цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията
"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и ...